2013. március 27., szerda

Atjutni a hataron

Ugy dontottem nem arasztom el a blogot posztokkal, hanem ezt fogom frissiteni.

A multkori kambodzsai ut megtanitott ra, hogy tobb felhaborodott turista jobb mint egy. Kulonben is, a helyiek is csapatban jatszak az atverest, szoval en is toboroztam magamnak egyet :-) Fellazitottam utastarsaimat a mikrobuszban, igy senki sem fog bahtert vizumot venni, mind megyunk a hatarra. (Remelem nem csak a szajuk nagy!)
Mellesleg ez eddig a legjobb thai utazas, a ket soforon kivul csak 6-an vagyunk a kisbuszban. (Legutobb 14-en voltunk egy ugyanilyenben.)

A hatar elotti utolso varosba erve megkezdodott a musor. A tobbiek szorgalmasan elkezdtek kitolteni a vizumpapirokat, szoval a maffia rogton levette, hogy en vagyok a bajkevero. El is vettek a jegyemet es ki akartak rakni az ut szelere. Azert nem olyan konnyu ez, beszalltam en is a tobbiekkel a buszba. Szoval a fomaffiozo meg beszolt a kiseronek nehogy engem is felengedjenek a buszra. Termeszetesen a vizumvasarlos iroda elott tett ki minket a busz es sertodotten kozoltek, hogy innen gyalog kell tovabbmenni. Matricat "elfelejtettek" adni, szoval azert meg kellett kuzdeni. Hosszas kolcsonos fenyegetozes utan vegul mind kaptunk matricakat. Bucsuzoul az egyik meg utannunk szolt, hogy hiaba van matricank, o majd gondoskodik rola, hogy ne szallhassunk fel a buszra.

A senkifoldjet jelento kisebb varosban (van itt kaszino, hotel, minden ami kell), egesz konnyen megtalaltuk a vizumos helyet. Mikor beleptunk meg el is szoltam magam, hogy ez igy tul konnyu... Az ablak folott nagy betukkel ki voltak irva a korrekt arak. Korai volt az orom! Az ablakban egy a4-es kezzel irott papiron ott volt az atbaszasi illetekkel novelt ar: 800 baht (~26 usd) vagy 20 usd +100baht (~23 usd). Mikor megkerdeztem a hatarort miert is fizetem az extra 100 baht-ot, megkert, hogy uljek le es varakozzak. Nos, ne mondja senki, hogy engem nem lehet meggyozni. Az egy dolog, hogy be kell, hogy engedjenek az orszagba 20 dollarert is, de sajnos megtehetik, hogy a munkaido vegeig varakoztatnak. Beadtam a derekam, meg igy is sporoltam 500 bahtot ma am egyebkent normalisan a napi koltsegvetesem.
Mar csak az a kerdes mennyit kell majd kuzdeni a buszert a tuloldalon. Valami azt sugja, nem a szokasos mosoly fog fogadni.

A hatar tuloldalan ujra talalkoztam az elso gonosszal, aki meg tett egy gyenge probalkozast arra, hogy megleckeztessen. A tobbieknek mondta, hogy felszallhatnak a buszra, en meg varjak, mert csak 5 hely van. Ez egyresz nem volt igaz, masreszt akkor is felszalltam volna, ha az. A tortenetnek itt vege, a maradek 150 km esemenytelenul telt, cserebe legalabb 3 oraba telt.

Elnezest, megmondana merre van a szopoutca?

Azt hiszem mar nagyon untam a banant, bekertem hat magamnak onkent a szopast amirol mindenki (eloben es a neten) megprobal lebeszelni.
Ugy dontottem masodjara nem hagyom magam raszedni a kambodzsai vizummal, hanem ragaszkodni fogok a hataron valtott 20 dollaros verziohoz. Ezt mint lehetoseget sok helyen irjak, kulonbozo orszagok kulugyminiszteriumai es kovettsegei is megerositik a hirt (termeszetesen kambodzsa nincs koztuk), de olyan sztorit nem talaltam, hogy valakinek a poipeti hatarallomason konkretan sikerult volna bejutni Kambodzsaba 20 dollart fizetve a vizumert a helyszinen.
Na ezt a programot terveztem holnapra. Probalok majd a helyszinrol tudositani (gondolom idom lesz.amig varakoztatnak), de a kambodzsai sim lemerult a szinten nem esemenytelen kiutunk soran, szoval majd meglatjuk.
Mar kezdes elott megprobaltak eldonteni a meccset, mert nem akartak buszjegyet eladni nekem ugy, hogy ott akarom megszerezni a vizumot. Egesz biztos vagyok benne, hogy utkozben is megkinalnak majd az 1200 baht-os vizummal (igen itt meg dragabb mint legutobb 1000-ert). Biztos ami biztos a maradek bahtomat elkoltottem, szoval belolem azt ugyan nem huznak ki! :-)

2013. március 18., hétfő

Szerencsere alaptalan,megse lettunk k...

Na,ebbol mar kezd elegem lenni. (Mar hiresse valtam ezeken a hasabokon - is -, ezert gondoltam,megengedhetem magamnak,hogy rogton a kozepebe vagjak,es ennyire szemelyesre vegyem a figurat. "Mar ha egy kalap egyaltalan csinal ilyeneket", mondhatna valaki rosszindulattal,de ezen a ponton hadd szogezzem le,hogy egy kalap nem biztos,hogy csak a szurke felnott-elme felreertese (mint a Kis Hercegben ugye),hanem igenis erzo leny.
Ezzel el is erkeztunk lenyegi mondanivalomhoz: rosszul esik,hogy mar legalabb masodszorra felejtenek ott valahol. Az elso elhagyas tortenete mar szerepelt itt korabban,ez meg most a masodik... Hadd bocsassam elore,hogy azert az meg jol esik,milyen nagy ketsegbeesessel kuzdenek ertem,es szerencsere sikerrel.
Szoval,ez alkalommal a dohai repter terminaljanak egyik padjan toltottem nehany orat az ejszaka kozepen,mire rajott az a lany,hogy otthagyott. Nagyon megkonnyebbult,mikor meglatott! Rogton fel is csapott kocos fejere (biztos aludni probalt szegeny,de szerintem nem sok sikerrel,mert itt a pad meg nekem is kenyelmetlen,es ausztral borom borsodzik a huvos legkonditol...). Ugyhogy most itt vagyunk ujra egyutt,o ivott egy forro teat,engem meg jol az asztal kozepere helyezett,nehogy megint baleset tortenjen :-) De most mar nem izgulok,szerintem megszilardult a helyem nala a "minek kell nalam lenni?" listan. Meg szep amugy,tekintettel jo gazdamra! :-) Betudtam a szetszortsagot amugy a korulmenyeknek: fura lehet neki azert ez utan a harom het utan hazaterni... el van varazsolodva.
De vegul visszaterve hozzam: en meg unatkozhatok most ki tudja,meddig a szuloi hazban?! A gazdam meg afele tart kozben hutlenul,hogy ha nem is teljesen lecserel,de szerez egy konkurenst a hazámbol... egy eselyem meg van a rostokolas elkerulesere: ez a fruska rem buszken vonul velem a fejen! Hatha megtetszem neki,es inkabb maganal tart! Ha legalabb neha megmelegedhetnek es friss levegore mehetnek a fejen,meg az se zavarna,hogy nem (csak) az en szemelyes varazsom miatt van! :-)
Nade first things first: erjunk haza.

2013. március 15., péntek

Miert NE utazzunk Kambodzsaban

Nem folytatasos sorozatnak szantuk, de. ha igy megy tovabb, rovat lesz belole.
Jelenleg (hajnali n4) Siem Reapben dekkolunk valahol az ut szelen, holott mar reg az alvos buszon kene robognunk Bangkok fele. A rossz hir nem az, hogy a beigert alvos busz helyett szekes van, hanem az hogy szekbol is lenyegesen kevesebb van rajta mint ahany jegyet eladtak. A jo hir, hogy nehany hasonlokepp felhaborodott terrorista(/sors)tarsunkkal tuszul ejtettuk a buszt, amig nem hoznak egy masikat is, vagy oldjak meg mas modon a problemat.
A varatlan fordulatra az iroda munkatarsai kelletlen szoszmotolesbe kezdtek, azt nem tudom leolvasni az arcukrol, van-e megoldas a lathataron.
Ha ez maskor tortenik, talan kevesbe kavar fel, de a mai nap igen kimeritore sikerult, aminek oka es celja, hogy ejszakai busszal menjunk Bangkokba, igy nyerve egy napot. Ahogy most allunk, meg ha el is indulunk hamarosan, akkor is tobb oranyi kesessel, delutan fogunk Bangkokba erni ahol raadasul olyankor mar nem nagyon lehet jo szallast talalni

2013. március 14., csütörtök

Bőrfeherites

Errefele az emberek borszine ugye sotetebb a mienknel. Valtozo,hogy milyen mertekben ugyan,de a nyugati ideal sajnos itt is mindent elaraszt - ugyhogy a jelszo,hogy minel vilagosabb,annal szebb... ennek jegyeben egyreszt nagyon vedik a nok a boruket a napfenytol,masreszt szinte minden kozmetikum,az arckremtol a borotvahabon at a dezodorstiftig (!) lelkesen hirdeti feherito hatasat... lepten-nyomon jonnek szembe az utcan a termeszetellenes mertejben,lathatoan mestersegesen kifeheritett arcu nok,hajuk vonala alatt latszik egy csikban a sotetebb alap. A reklamokon is sokkal "nyugatiasabb" arcu modellek viritanak,mint az amugy nagyon csinos,kedves arcu helyi (akar thai,de foleg kambodzsai) lanyok. (Most az igazi lanyokrol beszelek,a szinten egesz gyakran lathato "fiu-lanyok" mas kategoria :-)

Hetfeju kigyok,ulo oroszlanok,topless nenik es nagy arcoskodas. Nyeremenyjatek!

Ha nagyon roviden kene,ennyiben foglalnam ossze Angkort. Ugyanis a cimben emlitett alakoktol hemzseg az osszes rom,elkepeszto mennyisegben(kepek hamarosan). Apropo rom:mai talalos kerdesunk (nem er most utanajarni a neten,keretik eddigi benyomasokra tamaszkodni!) kovetkezik. Mikortajt epultek Angkor templomai? A 16-an ejfelig beerkezo valaszok kozul a legjobb kozelitesek kozott hutomagnest sorsolunk ki Ta Prohmbol! :-)

2013. március 12., kedd

Kambodzsai jeges-tejes, mosolygos Sarival

Ezuttal azon tomegek kedvere szeretnek tenni, akik kizarolag az azsiai kavekorkep rovat miatt olvassak a blogot. A kaveban nincs semmi erdekes, jeges es suritett tej van az aljan amit fel lehet keverni. Adtak viszont melle szinten jeges apro torolkozot ami meg illatos is! Talan ettol mosolyog ugy Sari, nezzetek ott csucsul a nyakan.

2013. március 11., hétfő

Nem untuk!

Citromizu talan tenyleg nincs,de mindenesetre igen szeles tartomanyban mozog a bananok jellege errefele. Inkabb az otthon megszokottnal kisebb,kb. kozepso ujjnyi hosszu meret gyakori,a szin egesz sotetzoldtol (mar eretten) terjed a sargaig,vannak vekonykak es egesz dundik,es a ledussaguk is valtozo. Az eddigi tapasztalatok alapjan a rovid sarga dundi a legfinomabb.
Friss formajaban nagyobbacska,15-20 darabos furtokben aruljak,a mi sztenderd uzsicsomagunk 20 bahtba kerul.
De nem is frissen a legfinomabb:hanem kisutve,megpedig rizses kokuszbundaban (a palacsintaba szeletelt verziorol meg mar korabban ejtettem szot)! Ezt koveti a kb. palacsintatesztas verzio. Ezekkel Pha Ngan szigeten talalkoztunk,egy erre szakosodott helyi csalad jovoltabol. Utszeli kis standjuknak frissen keszul a fentebbi 2 top-finomsag,valamint sortesztaban,spenot-szeruseggel egyutt kisutott rak,es edesburgonya,meg (nyilvan a fenti osszetevok valamelyikebol eloallitott) kis vorosesbarna golyok - ezt azert nem tudom,mert a valasztekbol egyedul ezt nem kostoltuk.
Szoval,ott el ez a csalad: egy kozepkorunak tuno no,ket fiatalabb,egy tizeneves lanyka meg ket kisgyerek (oket lattuk legalabbis) az ut szelen egy hazikoban a tenger partjan,es sutogetik a kis bananjaikat. Nem sietik el,olyan 11 elott nincs kesz az elso adag - jol tudom,mert elofordult,hogy szokasos latogatasunk korabbra esett,es hiaba kapartuk a kuszobot (kenytelenek voltunk kesobb visszakanyarodni,mert azert a teljes kihagyas elo nem fordulhatott!). Sotetedes utan pedig mar nemigen van porteka.
Elgondolkodtam rajta:vajon nekik tenyleg ez az eletuk? Es ebbol megelnek ennyien? Hol lehetnek a ferfiak,ha vannak? Vajon jarnak-e a fiatalok iskolaba? Mit csinalhatnak szabadidejukben? Milyen almaik,vagyaik lehetnek...? Boldog elet-e ez igy? Egyaltalan,mit jelenthet nekik az elegedettseg,boldogsag?...
Van egy kutyajuk is,amolyan feher- barna foltos,foxi-szeru joszag,aki rendkivul jambor - a csalad gyerekeivel,akik akar a fejen is ugralhatnak. Bezzeg mereszeltem en elmenni mellette (jo,hozza kell tenni,hupikek esolabatban,kapu nival),rogton megkostolt! Szerencsere az ijedtsegen es a melyseges megbantottsagon tul komoly bajom nem tortent,a nadragon at harapast csak nemi veralafutas jelzi... de olyan gyorsan csinalta a kis dog,hogy ha nincs a combomon a kek folt,magam se hiszem,hogy megtortent!
Node posztunk foszereplojere,a kokuszos bananra visszaterve:olyannyira megerte (ja,5 baht egy ujjnyi hosszu db;az aprobb,sosabb,palacsintatesztas verziobol 5 db kerul 10 bahtba),hogy akkor is naponta visszarobogoztunk erte valamilyen uruggyel,mikor mar a sziget masik felen laktunk...

Varj, es meg robban...

Sari kicsit elhamarkodottan posztolt tegnap az ut viszontaksagirol, akkor meg csak egy bikinit hagytunk el, az egesz buszt a csomagjainkkal nem. Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy nem mi hagytuk el a buszt, hanem az minket.
Itt jon be a kepbe a remek nyelvtudas. Ertem en, hogy illene nekem is megtanulni a szamokat thaiul ha mar itt vagyok, de egy csak turistakat szallito busz alkalmazottjaval talan angolul is meg kene tudni beszelni, hogy a megallo az 15 vagy 50 perc. A kiejtes hasonlosagabol adodo problemaba nem eloszor futok bele, ezert rutinosan probalkoztam a szamjegyekre bontassal, az szokott mukodni. A jelek szerint itt csak unta mar a faszi a banant azert bolintott ra a five, zero-ra. Meg azt is megkerdeztem ez akkor most az utolso kajaszunet-e, mert az odafele is kb ennyi ido volt, a valasz erre is igen.
Egesz gyorsan megkajaltunk, 25 perc mulva vissza is ertunk a busz hult helyere. Meg szerencse, hogy elotte a benzinkutasoktol erdeklodtem hol erdemes enni, igy legalabb emlekeztek rank es vagtak mi a problema, ami kapora jott, mert angolul ugysem ertettek volna ha mondom. A ket nagy taskankon kivul csak a buszjegy maradt a buszon, amin esetleg lehetett volna telefonszam. Billogjainkon hasznos info nincs, az csak azert jo, hogy meg hulyebben nezzen ki a turista.
Egyetlen szerencsenk az volt, hogy mivel az utazasi iroxas vouchert mindig elveszik az elejen, arrol mar rutinosan keszitettunk fenykepet. Talaltunk is rajta telefonszamot, amit sokadszori probalkozasra fel is vettek. Epp az irodanak meseltem mi a szitu amikor egy segitokesz, angolul is tudo emberekkel teli auto allt meg mellettunk. Az irodaval abban maradtam, hogy felhivjak a busztarsasagot, a kedves emberek meg amugy is Bangkok iranyaba mentek (bar nem tul messze), uldozobe vettuk hat a buszt. Mondjuk az latszott hogy ez eselytelen, mert itt a buszok kozlekednek a leggyorsabban az utakon es eddigre volt mar vagy 20 perc lemaradasunk.
Egy ido utan mar kezdett zavarni, hogy bar csinalunk valamit, de itt bizony meg nem latszik az alagut vegen a feny, ujra felhivtam hat az irodat. A no elmondta, hogy beszelt a busztarsasaggal, akiknek mar kellett volna hivniuk engem, egyebkent meg a busz visszamegy ertunk a benzinkuthoz. Mire en vazoltam a helyzetet, hogy mi mar el is indultunk a busz utan, nem kell annak visszamenni. Na de nem ugy van az! Itt kezdett bonyolult lenni a helyzet szoval atadtam a telefont valakinek aki beszel thaiul es azt is tudja hol vagyunk pontosan es hova megyunk. Mikor letette a telefont o se nezett ertelmesebben mint en. Kiderult, hogy a busz valamj mas uton megy, ami a kocsiban ulok es a google maps egybehangzo velemenye szerint lehetetlen, de majd akkor megy egy uj kor telefon a tarsasaggal es csak lesz ebbol randi.
Vegul visza is hivtak a buszosok es ismet kulso segitseget igenybe veve a talalka helyet is megbeszeltuk. Ekkor mar kezdtem elhinni, hogy esetleg viszontlatjuk szeretett csomagjainkat, egyuttal arra is rajottem, hogy ez az moka pont eleg kesest jelent ahoz, hogy bukjuk a tervezett kambodzsai csatlakozast. Ugy kell annak aki ket teljes napos buszozast egybe akar letudni es meg a buszra se kepes felszallni amikor az elmegy :)
No de vannak meg csodak. A beigertnel hosszabbra nyult nemikepp idegtepo varakozas utan valoban megjott a buszunk, mindenki orult, kiveve a lelemenyes nemet leanyzot aki idokozben lecsapott a felszabadult helyekre. Itt persze felmerult bennem a kerdes, az vajon miert nem zavart senkit, hogy a semmi kozepen a benzinkutnal ket hely meguresedett az egyebkent csuri pakolt buszon.
Nem sokkal kesobb a busz megallt az 50 perces kajalos utolso pihenore is, bar igy mar csak 30 perc jutott ra :)
Nem tudom ez higy jott ossze, de az elvesztett 1,5 ora ellenere is egy oraval korabban ert a busz Bangkokba, igy volt idonk a helyi buszozassal jaro szokasos felreinformalasra, tokolesre es keruloutakra is. Immaron egy masik buszon ulunk, ami remenyeink szerint Angkorba visz minket. Vegul is egyenlore kelet fele haladunk :)

2013. március 10., vasárnap

Miert NE utazzunk Thaifoldon

Mert:
- senki, ismetlem senki nem beszel a turhetot megkozelito angolsaggal azok kozul,akiknek feladata lenne ez. Mar amennyiben lennenek sajat kerdeseid is azokon kivul,amiket korabban mar hallott/szamara elonyos megvalaszolni. Utobbira valami rejtelyes modon mindig kepesek.
- nem hajlamosak igazat mondani az utazasi irodaban. Pl.: "Akkor a hajorol leszallok Surat Thaniban,ott felszallok a buszra,amirol leszallok Bangkokban?" Valasz: "Igen!" Valosag: NEM. Helyes valasz: egy kihalt,poros kikotoben fogsz rostokolni orakon at,ahova rossz esetben normalis,jobb esetben otvar busz visz el a hajotol. De kozben vehetsz a bufeben nehany dolgot haromszoros aron,es kiprobalhatod a fizetos WC-t es wifit is!

Van, aki elfoglalja magát a várakozás óráiban



- felmatricaznak,mint egy billogolt marhat terelgetnek innen oda,uticeltol fuggoen,amirol harsany orditozassal adnak szives tajekoztatast. Annyival van rosszab dolgod,mint egy csomagnak,h kozben a sajat labadat kell hasznalni. Annyival van jobb dolgod,h nem b*sznak bele a csomagtartobol lenduletbol a porba.

- a 12 oras buszuton (Bangkok-Surat Thani) egy megallo van,a jo oreg jutalekos rendszer szerint feltehetoleg,es igen:itt is vehetsz kajat haromszoros aron!

- kenytelen vagy szembesulni a jolleti tarsadalmakbol ideszabadulo turistacsurhevel. Tulnyomoreszt fiatalok, franciak, britek, oroszok, nemetek stb. Boldogan szorjak itt a penzt, ami a hazajukhoz kepest csupan apro mindenert,ezzel esszerutlenre felsrofolva az amugy tenyleg baratsagos arakat (ha nagyon keres,olyat is talal az ember).
- akkor kenytelen vagy magad is turistaskodni,es elviselni,hogy ennek megfeleloen is bannak veled.
- valaszthatsz,hogy a fentebb vazolt modon utazol,vagy megveszel magadnak minden jegyet kulon,persze osszessegeben sokkal korulmenyesebben es tobb penzert.
- iszonyat korulmenyes a kozlekedesi lehetosegek felterkepezese a neten. Vonatjegyet meg pl. vehetsz a netes feluleten,de csak konkret hotelbe szallitjak ki neked,kezelesi koltseggel persze.
Azt most nem irom le,hogy viszont miert erdemes - lesz majd arrol meg kulon post.
Azert a mostani szuletesenek korulmenyeirol alljon itt par szo: a fent leirt poros semmi kozepen 1,5 ora utan rajottem,hogy a buszon felejtettem a tengerviztol meg szaradni kitett bikinimet. Miutan nem kis kuzdelem aran,artikulalt es irasos formakat egyarant bevetve sikerult megertetni a penztarossal,hogy mi tortent (a busz persze mar reges-reg tovabbalt),jott a semminel sem termeszetesebb valasz:hogy visszaszerezni teljesseggel lehetetlen. Erre azert mar ittam egy kolat rummal.
Gondoltam,karpotolom kicsit magunkat a mai nap viszontagsagaiert,es ezuttal ellentmondast nem turve felstartolok a bangkoki busz felso szintjenek panoramaablakahoz,elsosorban a hatalmas labter miatt. Ki etelesen egesz pontosan megjott a busz,oda is nyomultam tettrekeszen az elso ajtohoz:az kinyilt,es a srac a labaval a bejaratot elallva intett,hogy menjunk a hatsohoz. A tobbi versenyzot a komikussag hatarat surolva loktem felre a csigalassusaggal tagulo ajtonyilas elol,hatizsakjaimat nem kimelve felnyomakodtam az emeletre villamgyorsan - igy meg pont volt alkalmam vegignezni,ahogy az idokozben az elso ajtonal felszallt szimpatikus fiatalok elfoglaljak az elso sort.

Wat a lucky afternoon!

Egyik napunkon Bangkokban igazan rank mosolygott a szerencse:kulonosebb terv nelkul indultunk utnak a szallasunkrol,es akkor mar a kozeli palota fele vettuk az iranyt,ami mellett mar tobbszor elhaladtunk,es szepnek tunt,hat gondoltuk megnezzuk tuzetesebben. Egy pagoda eresze alatt az arnyekban par helyi ferfi thai box-meccset nezett egy kis TV-n,egyikuk lelkesen fel-felhordult szinte minden bevitt utesnel,egy masik max. e hangokat kiserte figyelemmel,mert o meg a szemhejat tanulmanyozta belulrol,elheverve. A harmadik odajott hozzank,es kedelyes bennfentesseggel erdeklodott tolunk,a "farangoktol" (ez jelenti a kulfoldit thai nyelven),a szokasos turista-kerdeseket sorolva:honnan jottunk,most vagyunk-e itt eloszor,mit lattunk mar... majd lelkesen meselte,hogy ma 10 bahtert visznek mindenhova a tuk-tukok,mert a valasztasok kozeledtevel ezen a napon ingyen tankolnak! Rogton elo is vett papirt,tollat,es felirt egy kis korutat,amit javasolt vegigjarni:a "Lucky Buddhat",egy masik Buddhat,ami "40 m magas",es egy szabosagot,"ahol ma kulonleges nap van,mert egyebkent csak thaiokat szolgalnak ki",meg hozzacsaptunk meg egy TAT irodat is (Tourist Agency of Thailand,ez allami,ezert elvileg megbizhatobb,azaz nincs/kisebb az atb*szasi illetek-a tovabbiakban ABI). Nem ugy tunt a ficko,mint aki a szokasos turista- etetest vegzi,ugyhogy halalkodva ultunk be egy kozeli tuk-tukba,a sofornek meg a pasas el is magyarazta,hova mindenhova kell minket vinni.
Elso utunk a Lucky Buddhahoz vezetett,akit meg pont elcsiptunk,mielott kisajatitottak volna maguknak a sarga csuhas imadkozo szerzetesek. A wat caretakerjetol tudtuk meg a kigyos sztorit (ld. Elozo bejegyzes;kiegeszites:szegeny kigyo hiaba szeretne Buddha szerzetese lenni,mert allati letformabol nem reinkarnalodhat emberre. Neha megprobal emberi format olteni,de akkor is megmarad a farka,ami lebuktatja). Meg hogy van egy Peter nevu magyar ismerose,aki szokott neki finom sort hozni :-) Ezutan a szabohoz mentunk (utkozben lattunk 2 szep regi Rolls Royce-t,egy Bentley-t es egy Porsche 911-et egy udvarban),aki inkabb ugy nezett ki,mint egy verbeli maffiafonok,sot,a hangja is olyan volt. Kaptunk sort,es Peti kicsit kielvezkedte magat oltony-teren,szoveteket valogatott,szineket latolgatott,arakrol is volt szo... ha meretet vesznek,onnantol kezdve akar neten is lehet toluk kesobb rendelni. Vegul persze megrendeles nelkul,de egy megjelolt nevjeggyel tavoztunk,amivel barmikor visszaterhetunk,borszin ide vagy oda :-)
Ezutan jott a bazi magas Buddha,aki ugyan nem volt 40 m szerintunk,viszont volt korulotte jo nagy vasari forgatag,igazi majalis-hangulattal. Cellovolde,imadkozo szerzetesek, foldon fekve kuszo koldus kisgyerekkel,sult csotany,skorpio es kukac,mi kellhet meg?! A tekintelyes meretu szobrot kozben egy csorlo segitsegevel aranyszin kelmekbe oltoztettek,az emberek vettek a fustoloket,viragfuzereket,palcara illesztett papirpenzeket az ima hatekonyabba tetelehez. Magunk beertuk egy korbesetalassal,nehany fenykeppel,szokasos 7elevenes jegeskavenkkal es sult rakocskakkal. Ja,en ittam egy kokuszt is :-)
Ezt kovette az elso ABI,a turista-iroda kepeben,ami megse az allami volt (bar annak alcazta magat),de szerencsere nem tortent komolyabb bajunk,csak sok atlatszo hazugsagot es nagy hulyeseget kellett vegighallgatnunk az orszagon beluli utazasrol. Ugyhogy itt meg nem dontottunk a hova menjunk tengerpartra kerdesben. Sajnos aztan kibujt a kovetkezo szog is a tuk-tuk sofor zsakjabol,de legalabb nem rejtette veka ala,h benzin-jutalekert csinalja: ugyan hadd vigyen mar el egy masik szabosagba is,tenyleg csak pofavizitre... hat a hely masra nem is volt erdemes. Itt nem igazan ugyeltek a szakertelem latszatara,orditott a lehuzas es a silanysag. Mindegy,nemi latszat-erdeklodes utan (meg volt pofajuk azt is megkerdezni,hogy "de miert nem rendelunk?!") tavoztunk is. Jo sok tuk-tukos alldogallt meg ott a kis jutalekjaert... nem baj,vegul a mienknek tenyleg csak 10et kellett fizetni,es konnyen elengedte azt a szalat,hogy elvigyen meg egy szabohoz ;-)

2013. március 1., péntek

10 szembetuno jellegzetesseg Bangkok utcain

1. Fak es disznovenyek.
Altalanos a (nalunk szok
asos harom labon allo,betonbol ontott kozteri noveny-tartohoz hasonlo funkcioju) hatalmas cserepkaspo,ami nem folddel,hanem vizzel teli,ennek mefeleloen nem csak hogy vizinovenynek ad otthont- sokszor eppen szinpompas viragokkal ekes vizililiomnak -,hanem sok kis halacskanak is! Talalhatok nalunk is megszokott fajok,de pl. tobbszoros meretben (nyarfa tenyernyi,leander alkarnyi levelekkel,gigantikus krisztustovisek...).
2. Kabelek.
Kb. a hazak elso emeletenek magassagaban hatalmas kotegnyi vezetek mindenhol. Mint megtudtam,errefele meg nem igazan terjedt el a fold alatti vezetekezes,ami koltsegesebb a kialakitasnal es javitasnal egyarant. De persze kevesbe is uralna az utcakepet...
3. Kozlekedes.
Hat az forditva van! Meg iranyjelzes gyanant,ill. altalanos figyelemfelhivas-keppen kis dudalas jar. A pirosnal a rengeteg robogo elorecsorog rendezetlen tomeget alkotva a nem letezo stopvonal kornyeken. Vannak koztuk taxik is,ezt a sofor narancssarga mellenye jelzi. Sokszor akar harman is ulnek a robogon,illetve egeszen apro gyerekek,jellemzoen legelol alldogalva a kormany mogott(sokszor palcikas jegkremmel...). Az idojaras egyes viszontagsagai ellen pedig ott az esernyo,menet kozben is! Az auto-taxik elenk,sokszor metal- vagy gyongyhazrozsaszinuek. A buszok minosege erosen valtozo,de amelyiken nincs legkondi,ott nem jon a kis penzesdobozkajat figyelmezteteskeppen razogato ellenorneni - azaz,nem kell jegyet venni :-) Gyalogosoknak kellemes,hogy a jarmuvel kozlekedok nem idegesen leb*sznak,ha utban vagy,hanem turelmesen kivarjak,mig felreallsz,vagy duddantanak egyet,de semmi harag. A robogok altalanos jelenlete a jardan nem zavaro,mert ugyesen kikerulik az embert. A gyalogatkelo kis zold emberkeje karjait is lengetve setal,meg jobban szedi a labait,ha nemsokara piros lesz a lampa. Az autosok szamara mindharom szin melle masodperc-visszaszamlalo is jar.
4. Kiraly!
Es ez komoly: ott van ugyanis o mindenhol,szemuveges (fiatalkori!) arckepe lepten-nyomon vigyazo tekinteterol biztositja az utca emberet. A tulcicomazott,hatalmas aranykeretekben sokszor az uralkodo neje is lathato.
5. Feher hippik.
Kornyektol is fugghet,de amerre mi laktunk (Samsen 4,a hires Khao san road-tol nem messze),gyakran talalkoztunk olyan feherekkel,akik latszolag mar csomo ideje itt tengnek-lengnek,vagy legalabbis uton vannak regota,mindenesetre otthonosan mozognak helyi (?) ruhajukban,rasta vagy felnyirt hajjal,teletetkozva. Lazak,mint a rigalanc.
6. Szemet-szitu.
Szelektiv hulladekgyujtesnek nem lattuk nyomat. Nehez megfogalmazni,de valahogy ugy van,hogy nem tisztak az utcak,de nincs is szemet igazabol. Talan inkabb kosznak mondanam,nagyon regi kosznak-mintha csak ott takaritananak ezek a thaiok,ahol a papok tancolnak,es igy a sarkokban felgyulik a kosz. Mert amugy szemetest talalni (foleg a kajaarusoknal,akik ugye sokan vannak),estere meg a hatalmas fonott szemeteskosarakert jonnek a szorgos kukasbacsik. Kutyagumit konkretan egyetlenegyszer lattam,pedig sok a kutya az utcan.
7. Szentelyek.
Nagyobb keresztezodesekben,tereken stb. sok-sok buddha es egyeb istenseg uldogel diszes aranypagoda alatt,es fogadja temerdek jarokelo hivet,akik arra menet vesznek egy fuzer viragot par fustolot,megallnak imadkozni. Peldaul a plazas negyedben is jo sok ilyet lattunk. A watok tetejen kunkorodo arany-mozaikkal kirakott diszitesek a meditalo Bodhiszattvat orzo kigyot jelkepezik.
8. Magasvasut.
Tobb metrovonal is 5-6 emeletes magassagban kozlekedik,ami tok jol jon,ha az ember olcson akar varost nezni :-) Kulon hasznos,hogy van egy szakasz,amin metro mar nem jar,de kialakitottak gyalogos kozlekedonek.
9. Egyenruhas iskolasok.
Kisebb-nagyobb csoportokba verodve helyesen bandazgatnak felso tagozatosok az olcsobb helyeken,mindannyian feher bluzban/ingben,sotet szoknyaban/shortban.
10. Hatalmas kontraszt.
Negy,egyenkent is felhokarcolo-meretu epuletbol allo luxushotel,mindegyik tetejen helikopter-leszallo; vs. csatorna-menti hordalekkupac,akarom mondani lakas,amin at lehet setalni,es valaki az agyon fekve TV-t nez.
Maserati,Lamborghini a plazaban,szedett-vedett talyigak az utcan.

Szumma: Bangok is a must-see place - valszin tobbszor is erdemes... :-) Minden eldugott zug valami erdekesseget rejt.