2013. szeptember 30., hétfő

Napi kép - Hazai izék ízek

Fogtam magam, és kibattyogtam a szemközti éjjel-nappali közértbe, akarom mondani a Nyugati Áruk Kicsi Ám Igen Drága Boltjába, aztán mit látnak karikás szemeim...

2013. szeptember 27., péntek

Ujra uton

Kinaba nem olyan egyszeru bejutni. Itt a fulopoknel pl nem adnak vizumot,  csak helyi lakosoknak. Irany hat Hong Kong,  allitolag ott konnyebben megy az ilyesmi.

2013. szeptember 26., csütörtök

Egyhazibuli, sok keppel

Mar egy ideje tul vagyok a helyi hosszu hetvegen, megunnepeltuk jol az osz kozepet, el is kezdett rogton huvosebb lenni. Na jo, meg igy is van 25+ fok nappal, de ejjel mar neha benez 20 ala.
De ha mar jo ido volt, alaposan ki is hasznaltam mindenfelere, csutortokon meg szerencsem is volt, elhivott piknikezni az egyik kollegam. Van itt egy szep nagy park, a kulfoldiek kedveert Century Park neven fut, van benne minden - erdo, ret, park, amit akarsz. Jovo heten lesz egy tuzijatek-verseny is benne peldaul, az egesz erdekesen hangzik, ezek az ugyes kis kinaiak egy sarkit szulinapi petardazasbol is csinalnak egy 10 perces latvanyossagot. Ezen a heten meg valami sportesemeny vagy uttoroklub vagy nemtommi van benne, de szo szerint buszok szazai hordjak a kisdiakokat. Na mindegy, ez a horda mult heten meg nem volt ott, szoval sikerult valami furat tarsasozni a helyiekkel, es csak egesz keveset probaltak kinaiul beszelni hozzam, tulajdonkeppen meg szorakoztato is volt :) Az is csak kicsit volt ciki, hogy a piknik reszet nem emlitettek elore, csak a parkban maszkalast, szoval en gondosan nem vittem semmit, mindenki mas meg fel volt pakolva kajapiaval, de igy legalabb ingyen volt az all inclusive ellatas :)

2013. szeptember 25., szerda

2013. szeptember 24., kedd

Business class dorm

Lattam en mar olyan hostelt, ahol 4-600 embert is el tudtak szallasolni, de olyat ahol egy dormban 88 agy van, meg nem. Ezt el kellett jonnom a sajat szememmel latni.


Mellesleg az infrastruktura teljesen rendben van, egesz lakajos kis doboz jutott nekem. Gondoltak szinte mindenre, talan csak arra nem, hogy van olyan idiota aki egy regi 4:3-aranyu laptoppal utazgat, mert az bizony nem fer be a parna alatt kialakitott biztonsagi rekeszbe, amit egyebkent zarni se lehet, tehat tenyleg kell a fejed ra.

Hogy mitol business class arra meg nem jottem ra. Mondjuk talalkoztam mas hkstelben olyan sraccal aki uzleti uton volt es ugy tunik a ceg csak hostelben fizeti a szallast. Megneznem otthon mit szolnanak ehhez.
Az arak azonban teljesen egyenre szabhatok, ami tetszik. Az also agy felaras, csakugy, mit az agynemu, a torolkozo vagy a reggeli. Neha csak jol jon, hogy van halozsakom.
A csaladias hostelhangulat teljesen hianyzik. A tv-szoba pl ugy nez ki mint egy repteri varo. Vajon mennyi esely van arra, hogy 87 szobarasbol egynek sem budos a laba, senki sem enekel reszegen vagy horkol hangosan?
Biztos jo moka lesz :-)

2013. szeptember 23., hétfő

Napi kep - Fulop talalekonysag

Satufek, porfelho... Mutogatok a tablara, Nick csak ekkor ertette meg, hogy nem darazsat nyeltem, hanem a rohogestol fulladozok.
A legjobb az egeszben, hogy az ilyesmi elsore fel sem tunik.

2013. szeptember 22., vasárnap

Napi kep(ek) - apokalipszis maskor

Kifejezetten vicces, amikor 5-600 meteres epuletek eltunnek a felhok kozott, ezeket a kepeket tegnap este csinaltam, ma meg ennel is kevesebb latszik beloluk (viszont ma este F1 van, nem megyek fotozni :) )



2013. szeptember 21., szombat

Piros paci itt is van - fulop sorok

Nem birom ki, hogy ne kontrazzak. Itt is van piros pacis uveg, de szerencsere itt sort toltenek bele.
Rovid osszefoglalo a fulop sorokrol.

Napi kep - telefonebreszto helyett

Don't panic! :)



Ugyanez videoval, mondjuk a hangero nem nagyon jon at, de a latkep apokaliptikus :)

2013. szeptember 20., péntek

Napi kép - kilóg a lólé

Tulajdonképpen szinte bármilyen meglepetésre készen állva kortyoltam bele az alábbi palackba:
És meg is lepődtem, csak máshogy:

Boszorkak foldjen

Valahol valakitol hallottam, hogy Siquijor szep sziget es nem sok ott a turista. Hetekkel kesobb ugy alakult egesz kozel vagyok hozza, gondoltam megnezem hat.
Par napja IloIlo varosaban igeiglenes utazopartneremmel Nickel a nemet sraccal es a helyi kapcsolatunkkal Theodorral soroztunk es beszeltuk at a tervezett utvonalat. Mikor a szigetet emlitettem Theodor osszrezzent. "Ott sok a vodoo, sok fulop meseli, hogy hipnotizaltak es kifosztottak arrafele. Boszorkanyok is vannak, ne menjetek oda." Theodor egyebkent egyetemet vegzett, mediaszociologiat tanult, most angolt tanit. Persze lattam en mar nem egy idiotat egyetemmel a hata mogott. Pillanatra elgondolkodtam mi itt az udvarias valasz. Kiszurhatta a felmosolyt az arcomon es csak annyit mondott, legalabb vigyazzatok magatokra.
Elmeselte meg hogy a helyiek csak Hogwardsnak hivjak a szigetet, a sok magia miatt ami ott tortenik.

Ket nappal kesobb uton a magikus sziget fele egy buszpalyaudvari arus kerdezett ra hova megyunk. O sem ertette miert akarunk oda menni, mert ott csak boszorkanyok repkednek a sepruiken es elvisznek. Hogy hova es mi.celbol az nem derult ki, de itt mar el tudok kepzelni olyan verziot amivel kiegyeznek.

Aztan a boszorkak uzentek, hogy nem tettszik nekik ez a tiszteletlenseg. Ma koran keltunk Damaguette varosaban, hogy at hajozzunk a szigetre, de az isszes hajojaratot toroltek. Ranezesre nem tunt haragosnak a tenger, meg is kerdeztem a partiorseget, ugyan miert iltottak meg a hajozast. Azt mondtak nekik nincsenek rendes szenzoraik de a legkozelebbi szerint nagyon haborog a tenger. Szerettem volna megkerdezni toluk van-e esetleg sajat szemuk, vagy az is csak a szomszednak de vegul ezt kihagytam.
A kerdes kicsit kesobb meg aktualisabba valt. Delutan vegul engedelyeztek a hajoforgalmat, addigra azonban valoban felkorbacsoltak a tengert. Franc se erti ezeket...

A fulopoknek meg van az a rossz szokasuk, hogy bar a lehetoseg adott, nem rogzitik a jarmuveket a kompokon, van is nehany borulas/sullyedes minden evben igy ebben az idoszakban. Ahogy haladtunk a tengeren a hajot ugy megmozgattak a hullamok, hogy sokakat.ismerek, akiket ez egy vitorlason is megijesztene, ez viszont egy 60m koruli tengeri komp volt. Ez nem is zavart addig, amig fel nem tunt, hogy egy ido utan nem jobbra balra, hanem nagyon balra majd egyenesbe dulongelunk. Nicknek nem emlitettem ezt az aprosagot, az o gyomra mar.amugy is tiltakozott.
Kialltam a hajo orraba, ahol a viharos szel a hajamba kapott - na jo, eros szel volt, haj nem - es uzentem a banyaknak: engem ugyan nem tantoritotok el.
Kikotes utan vicces volt nezni, ahogy probaljak kimozgatni az osszekocolt jarmuparkot. Nem szamit, itt vagyunk, 1-0 ide boszik.

Az elso aki vodoo-magiaval probalkozott a tricycle-os (helyi tuktuk) fazon volt. Valoban hipnotizalnia kellett volna, hogy ezt az arat elfogadjuk. Egy sor mellett lazitottunk, majd a hely tulaja elmondta, hogy a nagynenjenel meg lehet szallni, de csak azert mondja mert ma.mar nem jutunk el sehova, de azert vigyazzunk azzal a hellyel. Ilyet meg nem hallottam azsiaban, mindig lelkesen kuldenek a rokonhoz.
Mondjuk valoban keves furabb hazat lattam eletemben mint ez a viszonylag uj kacsalabon forgo palotanak szant ize, amiben a kulonbozo elemek grandiozusak is lehetnenek, de olyan izleshiannyal pakoltak oket egymas melle, hogy egy az egyben mehetne elvarazsolt kastelynak a vidamparkba. Cserebe sokan lakjak, de ha jol ertem senki se vendeg, mind ottlako. Azt meg nem sikerult kisakkozni, hogy ez a valtozatos sereg hogy ad ki egy csaladot, de az egyik fazon legalabb megkinalt jinnel.

Mondanam, hogy majd holnap elarulom, hogy folytatodik a tortenet, de tudja fene, ahoz meg az is kell, hogy az ejjel ne varazsoljanak el...

2013. szeptember 19., csütörtök

Napi kep: a tudathasadasos jegeskave kalandjai

Siman meg lehetne tolteni egy egesz blogot kinai felreforditasokkal, en peldaul 3 hete nem merem megnyomni a Chaos Defrost gombot a mikron :) Mai musorszamkent meg kell elegedjetek egy "legalabb olcso volt"-kategoriaju jegeskave dobozaval. Fun fact: errefele nem sporolnak az anyaggal, a femdoboz uresen is meglepoen nehez volt.


Bonuszkent zenei alafestessel: 


2013. szeptember 18., szerda

Napihaj

Lesbol tamado ruhaszaritokotelkent fotoztam csipobol Szornyella De Frasz es egy pudlikutya kevereket - szerintem megerte a kockazatot, es szerintetek?

2013. szeptember 17., kedd

Videki levego

A belvarosi eskuvos kirandulas utan tettem egy kulvarosi turat is - ha mar kimegy a metro falura, hulye lennek nem kiprobalni :) Egy Qibao nevu varosreszbe mentem, ami egy ezernehanyszaz eves multra visszatekinto kisvaros eredetileg, egyike azoknak a vizivarosoknak, amik miatt Sanghaj kornyeken tobb varost is a "Kelet Velencejekent" tartnak szamon. Megint masok a Del-Kelet Szentpetervarjanak is hivhatnak ezeket a helyeket, de oket nem szoktak meghivni a jobb bulikba.
A nevado resz valahogy igy nez ki:


Vegulis a ket tojast ertem

A helyes megfejtok jutalma:
 

2013. szeptember 16., hétfő

Napi kep - Mi jon ott?

Ket dolgot tanultam ma:
1. Magam is csak nehezen hiszem, a jelek szerint mar nem mindig gondolom hogy mindent jobban tudok. A kepen lathato jelenseget szemlelve az elso reakciom az volt, hogy ebbol nagy szel es meg nagyobb eso lesz mintegy 2 percen belul, de a helyi hajosok teljes nyogalomban alldogaltak a parton es talan a kepen is latszik, hogy egyesek kint vannak teljes vitorlazattal. Maradtam hat en is nezelodni.
2. Pedid ez hulyeseg, mert nekem van igazam! :-)
Meg pont tudtam ket fotot, meg egy rovid videot csinalni mielott elszabadult a pokol. Hogy a vitorlasokkal mi tortent nem tudom, mert a latotavolsag 5-10m-re csokkent, de en kevesebb mint egy perc alatt ugy elaztam, hogy nem is.lenne muszaj levetkoznom a zuhanyhoz.

2013. szeptember 15., vasárnap

Életvitelszerű férjvadász

Próbátam összeszedni mit tudok eddig a kínai lányról. Mást se csinál csak utazgat. Mindezt azért, hogy férjet találjon magának. Hol? Mikor? Miért? Milyet? Hogyan? Van egyáltalán olyan kérdés a magyar nyelvben aminek itt ne lenne létjogosultsága?
Márk hiánypótló írása már ad ötleteket, miért nem otthon próbálkozik, de vannak még más szempontok is.
Ha valaki nem olvasta az előzményeket, feltétlenül tegye meg. A történet továbbra sem mentes a fordulatoktól, lássuk meddig jutottam a tényfeltárásban.

Es akkor: eskuvo

Ha mar ugyis temanal vagyunk: tegnap jartam a sanghaji eskuvo-piacon, angol neven marriage marketen. (Mandarin neven meg 人民公园相亲角 :) )
Elsosorban azert mentem kornyekre, mert azt hittem, csak vasarnap van ez a buli, es egyebkent meg tok jo a park (Nepliget :) People's Park), de ha mar ott voltam, nem ijesztett el a tomeg. Valami olyasmi a felallas, hogy a lelkes kinai szulok kezukbe veszik szerencsetlenkedo csemetejuk sorsat, es gyakorlatilag tarskeresessel kombinalt arveresre adjak oket. Gyakorlatban ez ugy nez ki, hogy van egy altalaban csak szoveges hirdetes, amiben eletkor, magassag, telefonszam (meg egy csomo kinai karakter :) ) reklamozza a boven felnott gyerkocot, a hirdetest pedig vagy vegtelen sok masik koze kifuggesztik, vagy egymagaban esernyore tuzik. Nem en bolondultam meg, tenyleg ezt csinaljak :) A hazassagkozvetitok masik fele meg jar korbe, es gyujti a kontaktokat. Olyat is lattam, hogy egy neni hordozta korbe a gyereke portfoliojat, hatha valakinek a mozgoarus szimpatikusabb. Vannak fenykepes hirdetesek is, de abbol eleg keves van, szoval meg en is kiszurtam, hogy az egyik egesz csinos lany kepe tobb helyen is felbukkan. Ezek utan tulajdonkeppen szinte meg is ertem Peter csunya kinai lanyat...

Es a vegeredmeny:

2013. szeptember 14., szombat

A csúnya kis kínai lány újat mond

Nem is tudom, hogy lehet mindezt leírni, annyiszor lepődtem meg egy délután alatt. Az egyszerűség kedvéért végigveszem úgy ahogy az történt.
Az egész úgy kezdődött, hogy a manilai dormba lépve a szomszéd ágyon megmozdult a ruhakupac és egy nem túl szép fiatalka kínai lány kászálódott ki alóla. Kérdezett egy-két dolgot, mindre nem emlékszem, de az angolja meglepően jó volt. Még két perc sem telt el, mikor megkérdezte nem akarom-e feleségül venni. Persze nincs ebben semmi meglepő. Legalábbis 6 hónapnyi DK Ázsia után, talán még nem is túlzok, ha azt mondom ez naponta megtörténik velem, szóval el is engedtem a fülem mellett mint általában. Abban nem vagyok biztos, hogy addigra tudta-e már a nevemet legalább. Cserébe én már elfelejtettem az övét, mert a névmemóriám továbbra is pocsék.
Én szokás szerint igyekeztem udvariasan elhessegetni a témát és beszélgettünk is tovább, mintha mi sem történt volna...

2013. szeptember 12., csütörtök

Napi kep - fulop csocso

Tobb mint 9 honapja mar, hogy nem lattam csocsot. De vajon ki talalja meg eloszor, a furcsasagot a kepen?

2013. szeptember 11., szerda

Váratlan ajándék

Na jó, alapvetően ez a kép nem sok új információval szolgál így magában :) Lehet találgatni, vajon miért és honnan lett ilyenem, a helyes megfejtőnek mondjuk elárulom, mi van a zacsiban.

Napi kep - Boracay

2013. szeptember 10., kedd

Bibliai kupi, kupii biblia

A hajozasi tarsasag szerint jo otlet este 10-kor, hajnali 4-kor es delben inditani a 4 oras menedideju jaratot. En delutan 5 kor erkeztem Roxas (ejtsd: rohasz) faluba. (azonos nevvel van varos is) A legkisebb rossznak a hajnali 4-es hajo tunt, igy viszont szalast kellett keresnem itt ahol meg bolt se nagyon van.
A kalkuttai peneszlyuk utan azt gondoltam talan onnan mar nincs lejjebb. Tevedtem! Alig tobb mint 24 oraja irtam, hogy itt mindenki jol enekel. Tevedtem! Talaltam egy karaoke (itt videoke neven fut) bart, ahol olyan hamisan uvoltenek, hogy mar ertem a tegnap hallott sztorit, amiben valakit lelottek, mert otodszorre akarta elenekelni ugyanazt a szamot. Az se sokat segit, hogy rokkoncertet megalazo hangerovel csinaljak mindezt.
Na ennek a karaokehelynek az emeleten talaltam szobat. A lenzt elore kertek, utlevelet viszont nem. Aztan lementem a visszajaroert, mert valahogy nem akart feljonni. Ekkor a holgy/leany elkezdett szamolni, hogy akkor ez most hany ora, de nem am azert mert kedvezmenyt kapok a korai tavozasert. Hirtelen kezdett ertelmet nyernj a tulzo smink a lanyokon, meg a latszolag ertelmetlen karaoke+szoba kombo.
Hallottam en korabban is, csak nem tudatosult, ezekben az orszagokban a prostitucio illegalis, de egesz nyiltan csinaljak kulonbozo fedointezmenyekben. A masszazs, a fodrasz/szalon, a karaoke es ki tudja me mi ikyen intezmenyek.
Tul faradt vagyok es mar csak 6 oram van aludni, megalkudtam hat a madammal. Azt csak csondben jegyzem meg, hogy a szoba itt a kupiban nagysagrendekkel tisztabb mint a szomszed hotelben, ahol a gyerektenyernyi elitcsotanyok a villany felkapcsolasa utan is zavartalanul orjaratoztak tucatjaval.

Lefekveshez keszulve szurtam ki a kis asztalon a bibliat. Korabban meg csak amerikai filmekben lattam a bibliat mint kotelezo motelkelleket. Itt a fulopoknel egy tipikus olcso szobaban az agyon kivul csak egy kis asztalka szokott lenni, de az is csak azert, mert valamire oda kell tenni a bibliat. Itt a kupiban azert meglepett...

Napi kep - Puerto Galera

2013. szeptember 9., hétfő

Fülöpök - Az első benyomások

10 éve, hogy egy AIESEC kongresszuson remek fülöp-szigeteki rumot kostoltam. Hirtelen ötlettől vezérelve elindultam megkeresni. Ami itt fogadott, az felébresztett az elmúlt hónapok álmos, nyugodt létéből.

Chinese Democracy a Starbucksban

Ez a hetvege inkabb a csinalasrol szolt eddig, mint a csinalasrol irasrol, de azert probalok kicsit meselni. Penteken volt egy kis cegesivas, ami egyreszt jo volt, mert ingyen volt a pia :) masreszt meg egesz sokan voltak ott a cegtol, akiket nem ismertem, szoval lehetett networkingelni meg kerdezgetni, hogy mikent mukodik errefele a vilag. Ugy peldaul mukodik, hogy ha eleg regota jarkal az ember valami blues barba, akkor belepo helyett pacsizassal beengedik, aztan kidobnak valaki mast, hogy legyen szabad asztalunk :) Az mar mas kerdes, hogy utana 2000 forintnal dragabb kisuveges sorokkel lehet csapatni, de legalabb elo zene volt es jo is volt. Es utana meg a taxisnak is kinaiul mondtam meg, hogy hova vigyen haza, es szerintem alig nezett ra a papirra kozben, amin rajta volt terkepestul a cimem :)
Aztan a hetvege-hetvege foleg felfedezessel telt, keresni kellett ABC-t (jo tudni, hogy van egy 200m-re a sarkon, emberi arakkal) meg ATM-et meg valami ebedelos helyet is. A jol kinezo ebedelos helyet talaltam meg eloszor, de akkor meg nem volt keszpenzem, aztan azota sem talaltam meg ujra azt az ettermet :) Szerencsere egesz mozgalmas kornyeken lakom, szoval mindefele boltbol van legalabb ketto, az eddigi statisztikak alapjan masszazsszalonbol, fodraszbol es elektronikai uzletbol van a legnagyobb tultermeles.
A bevasarlas es ebedeles faradalmait kipihenve nekifutottam meg egyszer a varos masik felenek, ahol a legkozelebbi ismert angol nyelvu konyvesbolt utikonyv-keszletet akartam kifosztani, szerencsere sikerrel. Egesz fura helyen van, a "French Concession" nevu varosreszben, ami tenyleg total ugy nez ki, mintha akarhol Europaban lenne, esetleg a kicsit tulreprezentalt kinai boltok tunhetnek gyanusnak :) Mindegy, a lenyeg most a Lonely Planet volt (FYI: Heathrow-n csak Rough Guide van, es abbol is cask keves fajta), kuldetes teljesitve. Hazafele meg elsetaltam a Bundra, ami a helyi folyoparti setany, az egyik parton 19. szazadi Europaval, a masikon 21. szazadi Amerikaval:





En az amerikai parton lakom, szoval hazafele kompoztam sok lelkes kinai turistaval egyetemben, ami egesz hasznos volt vegul, mert a komptol hazasetalva talaltam egy egesz jo fotozohelyet:
Aztan meg pont idoben hazaertem Forma-1re, ami meglepo modon kinaiul sokkal elvezhetobb, mint magyarul, pedig gyanus, hogy az itteni kommentatorok meg nagyobb idiotak :)
Vasarnap elsosorban aludtam, de igy is sikerult csomo hasznosat csinalni, peldaul vegre szereztem teas ibriket, amit a tegnap veletlenszeruen vasarolt tok jo teahoz pont idoszeru volt. Lattam meg egy helyi kartyajatekot, ami ha jol ertem, ugy mukodott, hogy lapjarastol fuggetlenul neha csapkodtak az asztalt, majd mindig ugyanaz a ficko begyujtotte az osszes letett lapot. Valamennyire hasonlitott a romire, de a letett lapoknal volt valami uberkenyszer is, es sorokat nem lehetett gyujteni. A nap masik kalandja volt, hogy a reggeli kavemnal leult mellem egy fiatal kinai srac a kavezoban, hogy o szeretne beszelgetni. Hagytam magam, erdekes modon egesz jol vagta, hogy mi volt palya az Osztrak-Magyar Monarchiaval, szoval volt benne lehetoseg egy ertelmes beszelgetesre. Aztan amikor a Lonely Planet terkepen elkezdte mutogatni, hogy melyik orszagokat kene lerohannia Kinanak, amikor o katona lesz, mar nem voltam annyira biztos a dontes josagaban :) Elsosorban az oroszoknak kell megfizetni mindenert, de Mongolia es Japan sem ussza meg. Az kifejezetten erdekes volt meg, amikor kifejtette, hogy a szemet indiaiak meg elvettek Tibetet. Szerencsere az anyukaja felhivta, hogy kell mennie haza hazifeladatot csinalni, szoval megusztam ennyivel :)
Jovo hetre, ha tulelem, be akarok tervezni valami aktivabb pihenest, esetleg nehany nappali fotot, szoval tessek drukkolni :) Szerdan lesz az elso mandarin-oram, szoval meg barmi is tortenhetik...

2013. szeptember 8., vasárnap

Mi mond tobbet 7000 szonal?

Minden egzotikus utazas elengedhetetlen resze, hogy az ember elkezdjen fura hulyesegekrol kozepes minosegu fotokat kesziteni, hogy ezzel szorakoztathassa a nagyerdemut. Fenykepes kulonkiadasunk kovetkezik.

Valamilyen aruhaz reklamja a metron, nyaladzo gyerekkel (van kisfius is):
 Bevasarlokozpont harfaval, indoklas nelkul:

 Puli hotel, kell ennel viccesebb? :P
2.5 millio forintnak megfelelo erteku...valami, megpedig rengeteg. Ha jol emlekszem egy NatGeos cikkre, valami cuki larvak valamilyen gombafertozes kapcsan elpusztulnak, es az eredmenye az alabbi csodalatos medicina:
Asszem ezt megmagyarazni nem tudom, csak leirni: egy szep nagy vitorlas makettje egy epitkezes kozepen allo melygarazs bejarata tetejen. De legalabb szep :)

Es vegul a batrak vacsoraja, a sarkanygyumolcs, magyar neven pitaja. A feher husu verzio finomabb, de az nem volt a peknel zoldsegesnel.

Penteken meg ettem jujubet, mas neven zsidotovisbogyot, amit kevesbe fantaziadusan kinai datolyanak is hivnak, de arrol nincs sajat kep. Ebbol nem is nagyon akartam magamnak venni, mert hejastul fogyasztjak, hamozni eleg eselytelennek tunt, es attol se lesz sokkal jobb, ha csapvizzel megmosom. Megmoshatnam asvanyvizzel persze, de annyira azert nem finom :)



2013. szeptember 4., szerda

Körház a város közepén

Meg tegnap volt szerencsem mobilszamot is vasarolni, ami kulon vicces volt, mert a kislany majdnem pont annyit beszelt angolul, mint en kinaiul. Peter mar lelkendezett nekem korabban, hogy milyen hatekonyan lehet internetes forditok segitsegevel beszelgetni, most en is kiprobalhattam - kb olyan, mint egy rejtveny, amiben megprobalod kitalalni, mire gondolhatott, aki ezeket a szavakat beledobalta egy vodor zavaros vizbe. A legnagyobb nehezseget megis az okozta, hogy nincs kinai nevem (meg), szoval vegul 迈克 nevre anyakonyveztek, ami varakozasokkal ellentetben nem a "Feher Ordog" megfeleloje, hanem "Mike". Valahol itt er ossze a nyugati es a keleti kultura, az angolok fele, akinek bemutatkozom, szinten Mike-nak erti a nevem, bar ok nem nezegetik elotte hosszu percekig tanacstalanul az utlevelem :)
Aztan ma ugy dontottem, ha mar van kinai nevem, viselkedjek is kinaiul, szoval metroval mentem dolgozni, nem taxival, mint a regi gyarmatositok nagy resze. Mondjuk is 1000 HUF helyett 160bol meg lehet uszni az utat, szoval boven megeri. Erdekes, hogy egy olyan tomegben, ahol nalunk lelegezni is csak engedellyel szokas, a helyiek siman nezik tableten a filmeket (pl Grace klinika kinai felirattal). Alapveto udvariassagi szabaly meg, hogy az erosebb kutya baktak ki hamarabb a szerelvenybol - kulonben elmossa a szembejovok arjan a naplementebe elvitorlazo kepzavar.
Tovabbi sikerkent konyvelem el, hogy valszeg megtalaltam az orszag legdragabb ABCjet, ami valszeg a kizarolag importbol epitkezo keszlettel nyerte el ezt a kitunteto cimet. Ezzel egyutt eddig csak itt lattam mososzert, szoval hajlando voltam bo ketszer annyit fizetni erte, mint otthon, de megiscsak... Majd meg kell felfedezni masikat, kulonben csak a metro mellett setalni lesz penzem :) Kisboltok egyebkent vannak, ma este peldaul egy ilyenben vettem zold tea izu fagylaltot, ami kb pont olyan izu, mint amilyennek elkepzelitek, csak vaniliasabb, egesz fura. Meg ha mar kisetaltam, fenykepeztem meg nektek nagy hazakat, az elso kepen a baloldali 2010-ben meg csak egy nagy kerek godor volt, a jobboldali meg 2007-ben meg csak rut sybarita vaz:


Szép kilátások

Ezt látom az irodai asztalomtól, balról éppen belóg ugyan kicsit egy 40 emeletes lakóház, de azért látni rendesen a 100 emeletes sörnyitót :)

2013. szeptember 3., kedd

A masodjara megszerzett elso benyomasok

Miutan a tegnapi napot kb alvajarokent toltottem 18 oranyi utazas utan, kedd reggelre megnyertem egy ehgyomorra vervetelt is, ami a munkavallalasi engedelyhez kellett. Ehhez persze el kellett menni taxival a varos masik vegere (vagy hat franc tudja, de 25 kmt mentunk, ami nem volt eleg a toronyhazak meg a puccos hotelek elhagyasahoz). Ez ugy nezett ki, hogy reggel 9re jott ertem egy kislany, aki negyed 10kor be is futott egy szo "bocs" nelkul, kb hellokittys poloban, en meg ott vartam turelmetlenul szepen biznicbe oltozve... Aztan beultunk a taxiba, ahol meg pikkpakk elaludt! Nem mintha en annyira akartam volna csacsogni, de kicsit fura volt :) Az orvosi vizsgalat meg futoszalagon ment, 5 perc alatt rontgen/vervetel, putty mar kesz is - taxizhattam vissza a dolgozoba meg 25 kmt. A reggeli csucsban. Legalabbis remelem, hogy ez volt a csucs :) Egesz elkepeszto uthalozat van a varosban, itt van peldaul ez a cuki kis Nanpu hid, ami nappal is majdnem ilyen impressziven nez ki. Gyakorlatilag az osszes igazan nagy ut meg van emelve, iranyonkent 4-5 savval. A kozelkedesi moral azsiai, mindenki kb arra megy szazzal, amerre uri kedve tartja, de erdekes modon egesz keveset dudalnak. Mondjuk en siman olvastam a hatso ulesen, meg lehet szokni ezt is :)
Aztan napkozben persze munka, ebedre egzotikus (japan :) ) kaja, vegul este megprobaltam vacsoraboltot meg simkartyat talalni. Az utobbi mokas volt, a boltos kislany annyit tudott angolul, h "a little", aztan internetes forditoval beszelgettunk. A nevemet nem vette be a rendszer gyomra, szoval valami kinai karakterekre atkereszteltek, amin utana egesz jol mulatott a teljes uzlet, majd holnap megkerdezem a kollegakat, milyen nyalkas brigyo nevet kaptam.
Hazafele aztan volt elet az utcakon, meg a taicsizoknel megalltam videozas nelkul, de az alabbi szilaj utcabulit muszaj volt lefilmezni:
Reszemtol most ennyi, megeszem a maradek csiposedes polipcsipszemet, es megyek aludni :)

2013. szeptember 2., hétfő

2013. szeptember 1., vasárnap

Kalap úr kigurul

A Világutazó Kalap legújabb kísérlete: izgalmas kalandvetítés! (egyébként itt volt is egy kép a kalaprol, csak megette a rendszer...)