2014. január 21., kedd

2014, a Tigrikornis éve

Valójában persze nem, hanem az Arany Ló éve, ami állítólag még jó is, sőt, aranyló. De akkor meg miért van ilyenekkel tele a pláza???


A kínai új év január 31-én kezdődik, szóval itt még csak most kezdenek el lelkesen hepinyújírezni, ezen még rendszeresen meglepődöm.

Egyébként élek meg minden, csak kicsit zizi, lassan kell saját lakást találnom, de még lakáskeresési alkalmat találni sem triviális. A város ugye hatalmas, szóval nagyon nem mindegy, hogy merre talál helyet az ember, és az árak pedig egész komoly humorérzékről tanúskodnak. Errefelé simán el lehet kérni havonta 1000 EUR-nak megfelelő jüant egy hatodik emeleti, lift nélküli lakásért, ahol rohad a vakolat, a fürdőszobát meg nemzetközi egyezmények tiltják. Hasonló áron még láttam egész cuki kis stúdió-lakást, ahova valakinek a pincéjén-nappaliján keresztül lehetett egy tyúklétrán behatolni. Maga a lakás egyébként egész korrekt volt, simán lehet teljesen elfogadható minőséget is kifogni, de egyelőre ezek mind messze voltak minden értelmes közlekedéstől. Ja, és az teljesen normális, hogy 1) fűtés és szigetelés nincs, csak a légkondi tud fújni meleget is 2) a mosógép az erkélyen van, felültöltős, és a régi centrifugákhoz hasonlóan függőleges a dob tengelye. Lassan már azon lepődöm meg, ha nem lep meg semmi :)
Meg az is megvan, hogy kínaiul csak kicsit tudok, szóval muszáj angolul beszélő ingatlanost fogni, ami alapbol +20% árban, és olyan is van, aki gyakorlatilag csak spamelésre használja az emailcímem. Mindenesetre februárra majd igyekszem olyan telefonfülkébe költözni, amiben van wifi :)

2014. január 9., csütörtök

Napi kép - ökumenikus utókarácsony

Korábban már szóba került az idétlen karácsonyi díszítés errefelé, de ez simán került be a top 10-be.