2014. február 23., vasárnap

Napi kep - British Ai...

Koltozes LP

Irtam mar elszorva egy keveset a lakaskeresesrol, mostanra ugy tunik, a problemak java rendezodott, megprobalom hat osszefoglalni, milyen volt ez a moka. Eleg sok olyan tenyezo volt, ami miatt nem volt trivialis a feladat, egyreszt en ilyet meg otthon sem csinaltam, masreszt nem ismertem igazan a helyi lehetosegeket, harmadreszt meg csak kicsivel tudok jobban kinaiul, mint a helyiek magyarul. Leginkabb a masodik es harmadik problemaval tudtam erdemben kezdeni valamit, vegulis eleg sok kulfoldi probal valahol lakni Sanghajban is, szoval vannak angol nyelven is mukodo ingatlankozvetitok, meg aztan 4 honap alatt mar volt elkepzelesem arrol, melyik reszen erdemes lenni a varosnak. Ez a resz alapvetoen teljesen mashol van, mint ahol a munkahelyem, szoval ugy probaltam lakast talalni, hogy metrohoz kozel legyen. A "metrohoz kozel" egyebkent meglepoen tag kifejezes, eleve nagyobb orszagokban-varosokban a "kozel" az siman lehet nekunk "messze", szoval volt olyan lakas, ami kb futva negyed oranyira volt a metrotol. Persze lehet buszozni, ha az ember tudja, hol a buszmegallo, meg aztan attol meg ugyanugy sokaig tart bejutni dolgozni. Szoval 5-10 percnyire metromegallotol, a varos nyugatos reszen, nyugati szemmel elfogadhato minosegu lakast talalni, lehetoleg ket heten belul, mert februar elso heteben mindenki eltunik kinai ujevezni - csodalatos alkupozicio :)

2014. február 9., vasárnap

Költözködés EP

Letudtam hát a kiköltözést a céges lakból, egyelőre maximum közepesen vagyok elégedett a változással. A múlt heti 25 fokkal szöges ellentétben most csak 1 fok van, ráadásul szokatlan módon havazott is kicsit, ami önmagában nem lenne gond, ha Sanghajban hinnének a szigetelés és a fűtés misztériumában. Állítólag, és ez lehet urban legend, de igazi kínaitól hallottam, még Mao apánk határozta el, hogy a Jangce folyótól délre meleg, attól északra meg hideg van. Ennek megfelelően a déli városokban nem szokás légkondin kívül más hőmérséklet-befolyásoló eszközt telepíteni a lakásokba, északon pedig csak fűtés van. A légkondi ugyan képes meleget is fújni, de az nekifutásból távozik is az ablakon, és ez állítólag így természetes. Az előző lakásban volt teljesen beépített légkondi, ami ezt sokkal ügyesebben tudta csinálni, ott meleg is volt, viszont annyi pénz a világon nincs, hogy saját zsebből tovább fizettem volna azt :) Egyébként csomó érdekes megoldással jár az ilyen formában fűtetlen lakás, például a fürdőszobában (máshol is) van 4 db, egyenként kb. millió wattos lámpa a plafonon, ami bár világít is, elsősorban fűtésre szolgál...

Fogok még képeket feltenni meg a lakáskeresgélésről is kicsit írni, de attól tartok, az hosszabb történet annál, amennyire energiám most van az önfűtésen kívül :)

2014. február 8., szombat

Napi kép - rendőrségi eszközpark

Ma el kellett ugranom a rendőrségre, hogy a frissen levadászott lakásomba beregisztráljanak, ez feltétele a vízumom meghosszabbításának. Mivel az ingatlanügynök késett a papírokkal röpke fél órát, bőven volt időm megfigyelni, milyen harci járművekkel indulnak bevetésre a rend hetyke őrei errefelé.

2014. február 6., csütörtök

Ha mindenaron hulyeseget akarsz csinalni...

... akkor erdemes a holdujev alatt popularis helyekre menni Kinaban. Sajnos a folyoparti setanyt, a Bundot nem fotoztam ujra az oszi Arany Hettel valo osszehasonlitast megkonnyitendo, de Hangcsouban kifejezetten kellemetlenul sokan voltak.

2014. február 1., szombat

Napi video - the city never sleeps

Ugyan ez egy egesz regi video, de most ujra felfedeztem, ha mar az ujevi nagy meleg kapcsan pezseg az elet itt az utcakon. A kis feher kutya megtalalojanak mindenkeppen jar majd valami jutalom :)

Napi kép - időjárásjelentés

Azt mondták előre a helyiek, hogy mindig a holdújév után kezd el melegedni az idő, de a mai 25 fokos szikrázó napsütésre talán még ők sem számítottak. Ezzel együtt kicsit sajnálom, hogy idén se hó, se síelés, de ezt is el lehet viselni nagy durcásan :)