2013. október 13., vasárnap

Nagy Tojásteszt

Errefelé viszonylag sok féle tojást lehet kapni egész széles ár-, szín- és méretspektrumban, viszont nem sok korrelációt tudtunk felfedezni az említett paraméterek között. Ezen felül a korábban véletlenszerűen választott fajták mind pocsékak voltak. Okleveles mérnökként egyebet nem is tehettünk, mint kísérleti úton feltérképezzük az összefüggéseket, és részletesen dokumentáljuk a tisztelt nézők és rádióhallgatók okulására.
Következzen hát a Nagy Kínai Tojásteszt 2013-as kiadása.
Összesen 5 versenyző indult tesztünkön, ezek közül egy dobozos kiadás, 4 pedig kilóra, helyesebben a bennszülött hagyományoknak megfelelően fél kilóra volt vásárolható. A tesztben keménytojás és tükörtojás elkészítési móddal vett részt mindegyik termék, utóbbiak ismeretlen eredetű, ám gyanúsan mogyoróillatú olajon elkészítve.
Lássuk hát lelkes versenyzőinket a rajtvonalon:
A bal oldali csoport az óramutató járásának megfelelő irányban, a bal felső sarokból indulva:
  1. Valószínűleg Nem Tyúktojás, Legyen Mondjuk Lúdtojás
  2. Rendes Otthoni Tojás
  3. Fakó Otthoni Tojás
  4. Pöttyös Tojás
Jobb oldalt pedig előre csomagolt versenyzőnk:
  1. Furatojás
Az előkészítés alapos mosással járt, hiszen a tojás, mint Danitól rég tudjuk, a csirke seggéből jön ki, csak úgy, mint a citrom.
Az elkészítés maga egész szépen megtöltötte a konyhát, íme:

Az első komolyabb meglepetés a Pöttyös Tojás feltörésénél ért minket, hiszen egyszerűen csak nem jött ki belőle semmi. Megbontottuk hát a főtt verziót, és ez a látvány fogadott:
És az a szag... Ammónia! Csak nem ez lenne a híres száz napos tojás? Na olyat még sosem főzött meg senki, az tuti! :)

Na de lássuk az életképesebb versenyzőinket, elkészítve:

A végeredmény kitartó kóstolás után a következőképp alakult:

4. hely: Furatojás

Ha a kínai mű-tojás legendája nem csak mese, akkor ez az. Valami erős mellékíze van, de alapvetően tojásszerű, kis műanyagos beütéssel.

3. hely: Rendes Otthoni Tojás

Sok baj nincs vele, csak alapvetően íze nincs semmi. A mű-tojást még jobban minősíti, hogy ilyen teljesítménnyel is meg lehetett verni.

2. hely: Valószínűleg Nem Tyúktojás, Legyen Mondjuk Lúdtojás

Tükörtojásként egész kellemes, de kemény tojásként valahogy túl kemény, de legalább szép nagy.

1. hely: Fakó Otthoni Tojás

Kiemelkedő teljesítmény, ebben a mezőnyben mindképpen, kellemes ízvilág mindkét formában. Valami enyhe mellékízt éreztünk ugyan itt is, de valószínűleg az vagy a fura olajnak, vagy a fura kenyérnek volt köszönhető.

Desszertként spanyol és kínai eperlekvárt hasonlítottunk össze, itt ugyan közvetlen összehasonlításban a nyugati termék nyert, de a 3-szoros árkülönbséget talán meg ez sem indokolja.

Így a végére úgy érzem, valamit kifelejtettünk... Pedig valami sztori még volt... Na mindegy, holnapra csak eszünkbe jut ;)

8 megjegyzés:

  1. mendemondák alapján már az is meglepő, hogy egyikben se volt duplasárgája.

    Egyébként meg szépmodern konyhának tűnik, mondotok pár szót, képet a bérleményről még?

    ui: ja és weben _nem_ használunk aláhúzást kiemelésre, mert az aláhúzás hagyományosan a linkek jelölésére van

    VálaszTörlés
  2. Dehogynem, használunk, nézd csak meg, ott van az ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A valogatosak kedveert atirtam <h4> tagekkel, sajnos szebb igy se lett :)

      Törlés
  3. Ezt a csirke farából kijövő tojást melyik Dani mondta? Bármelyik is, nagyon igaza van! Szalmonellára vigyáztok-e? 100 napost nyersen ettétek-e? Pekingi kacsát - seggében tojással - ettétek-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csirke farabol elotoro citromot te magad mondtad. Szalmonellara vigyazunk, naponta ketszer kap friss vizet es gyakran van szabad levegon is. A 100 naposat egyre nyersebben esszuk, de nem ezen mulik, nem nagyon finom sehogy se. Egyelore semmit nem ettem semmivel a seggeben.

      Törlés
  4. A következő bejegyzésben látom, hogy az egyikre igen a válasz. Csak egy legény van talpon a vidéken - Péter: milyen jellegű ízhatást váltott ki az ízlelőbimbóidból?

    VálaszTörlés
  5. Az íz rettenetes. Az utolsó képen a "mosolyom" az már a maximum amit ki tudtam magamból préselni, nem is örültem a lesifotósnak. De nem adom fel, ez a bolti változat volt, még egyszer ki akarok próbálni egy igazi népi változatot, amit a sikátorban lévő piacon veszek meg. Ezt viszont csak akkor vállalom be, ha lesz helyi vezetőm hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Breking, azota nem hogy Peter evett rendes sikatoros tojast, de en is kaptam belole, mert jo voltam (vagy rossz). Fura, mert alapvetoen nincs rossz ize, kremes fott tojasnak hat, egeszen addig, amig meg nem erkezik a gyomorforgato ammoniaszag. Valoszinuleg ez a "zoldje" es a "barnaja" kozotti retegben lakik, mert amugy mindketto relative normalisnak hat. Mindenesetre ritkan van, hogy eteltol ilyen reflexszeruen kezdjek oklendezni, de uriemberhez (urilanyhoz? :) ) meltoan lenyeltem es meg csak nem is reklamaltam (nagyon).

      Törlés