2014. október 28., kedd

Pekingben kacsázva

A mese folytatása bizonyos értelemben kevésbé izgalmas, hiszen leginkább csak városnézegetés volt benne. Először mondjuk nem tűnt annyira triviálisnak, hogy a legnagyobb hacacáré közepén majd sikerülni fog szállást találni Pekingben, de néhány telefon után az is megoldódott, így kisebb lett a kaland. Az az epizód egész hazarepített gondolatban, mikor az egyik szállodás telefonon oktatott ki, hogy nem interneten kéne foglalgatni, mert ott csak úgy vannak a szobák, tessék rendes ember módjára telefonálni.

No de sebaj, végül lett szállás gond nélkül, pedig interneten foglaltuk azt is :)
Egy elütnivaló este volt hát Pekingben, amit természetesen kipipálósan a Mennyei Béke Terének megtekintésével volt muszáj eltölteni. Biztos láttatok már a térről híres képet, na, annál most sokkal több ember volt rajta, gyakorlatilag kordonokkal elválasztott csatornákban próbáltak minket áramoltatni, hogy valahogy kijutni meg bejutni is lehessen. A közvetlen metrómegállók is le voltak zárva, a közeliekben meg a reptéri ellenőrzéseket megszégyenítő szigorral engedtek csak bárkit bárhova, sőt a térre is csak átvilágítva lehetett bejutni.
Nagy volt a nyüzsi, na, de megérte :)




Persze ez az egész totyogva és több kilométeres sétákkal tarkítva zajlott, miközben ilyen tejfeles volt a levegő:

És ez nem köd meg felhő, kéremalássan, hanem kőkemény szmog, ebben futottak a maratonos kollegák is egy héttel később, abból jutott a magyar hírekbe is. Nem kellemes. Viszont ami kellemes, az ez:

Bizony, kívül ropogósra, belül puhára sütött pekingi kacsa, aminek az evését leginkább muszájból tudja abbahagyni az ember - már nem fért el ... A háttérben látható kis gőzölt palacsintaszerűségbe görgeti bele a kedves vendég a barna maszatban, esetleg a cukorban is meghempergetett kacsanyát, hogy aztán uborka- és póréhagyma-szeleteket passzintson mellé. Minden falat fantasztikus :)

Sajnos a nagy kaland mellékhatásai közé tartozott, hogy a hegyen és itt fázhattam meg, aminek a végét még most is nyögöm, pedig azóta megettem egy vagon antibiotikumot is. Hiába, Kínában még a bacik sem úgy működnek, mint nyugaton.

Itt most megint rövid szünet következik, amit képjátékkal lehet eltölteni - az alábbi két kép két város folyóparti panorámájának része, tessék találgatni, melyik melyik :)


2 megjegyzés:

  1. A jobboldali gyanusan budai vár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egyaltalan nincs kizarva ;) Az erdekesseg az benne, hogy a baloldali kupola egy egesz alapos masolat. Reszletek hamarosan! :)

      Törlés