2015. január 19., hétfő

Főzőcske, de okosan

Valamiért itt keleten nagy divatja van a félig önkiszolgáló éttermeknek, ahol a nagyérdemű saját maga főzheti-sütheti készre a nyersen, előkészítve felszolgált alapanyagokat. Ilyen például a korábban többször megénekelt vietnami pho leves, ahol a forró lében még pirosan érkezik a marhahús, sőt a fűszerezés jó részét is a vendég állítja be, vagy a koreai barbecue, ahol az asztal közepén van egy grillrács, amire ollóval vagdossák a finom húsfalatokat, vagy a különféle forró vaslapon vagy kőtálban érkező egytálételek, ahol gyakorlatilag az odaégést kell lelkes kevergetéssel menedzselni. Ugyanebben a műfajban a kínai induló a "hotpot", ahol bugyogó olaj vagy leves van az asztal közepén, a helyre jellemző fűszerezéssel, a vendégek pedig ebbe mártogatják a mindenféle gombát-húst-zöldséget, amíg a kívánt állagot el nem érik. Általában lehet rendelni marhát, sertést, bárányt, mindenféle zöld leveleket, például spenótot, belsőségeket (kedvenc kínai fordításaim a témában: "This is what the duck goes to toilet with", illetve "chicken asshole" :) ), tofut, adott esetben vért. Természetesen Kína nagy és változatos ország, így hotpotból is millió féle van, az egyik népszerű verzió a szecsuáni, ami lényegesen csípősebb a többi fajtánál (még a hunani konyha hasonlóan csípős), és ők használják a nyelvbénító szecsuáni borsot. Ez utóbbira ha ráharap az ember, körülbelül a fogorvosnál megszokott érzéstelenítés a hatás, ez kombinálva a meglehetősen csípős paprikás fűszerezéssel egész érdekes tud lenni.

Néhány példa-kép:
Koreai kőedény

Szecsuáni hotpot

Másmilyen hotpot


2 megjegyzés:

  1. Hát ez valami igazán különleges, tök jól hangzik!!!
    Megnéznélek (de főleg meghallgatnálak) az ezzel kapcsolatos tevékenység közben, amint lelkesen válogatod a spenótokat, brokkolikat, miegymást... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El se hinned, de neha mar kulon kerem, h kinai kel helyett inkabb brokkolibol legyen sok :) Vannak sokkal szorakoztatobb zoldsegek is, peldaul en a bambuszt meg a lotuszt is szeretem, sot, yam-gyokerbol is ettem mar nagyon finomat.

      Egyebkent lehet ilyesmivel otthon is probalkozni - mar felteve, hogy a hely meg mindig letezik: http://kicsicsipos.tumblr.com/post/27544159810/wang-fu-hotpot-etterem-tumbasz-vacsora-1146
      Sajnos a kepek alapjan (illetve egy kinai csajszli blogja alapjan) ez nincs annyira kozel az autentikushoz, mint azt sokan szeretnek, de Budapesthez peldaul egesz kozel van :)

      Törlés