2011. augusztus 3., szerda

Ormeny gasztrokorkep

Most, hogy elhagyjuk az orszagot nehany posztban osszefoglaljuk mit tapasztaltunk. Kezdjuk a gasztronomiaval.

A pekaruk eleg szeles skalan mozognak. A kenyerek kozott megtalalhatok a nehezebb europai fajtak es az inkabb a balkanon jellemzo lepenyszeru kerek kenyer. Nekem legjobban a sokszor A3-as papir meretu leginkabb a torok vekony pitatesztahoz hasonlito valami tetszett. A felsoroltakon kivul sokfele formaju kelttesztaval talalkozunk. Ezekrol altalaban csak megkostolas utan derult ki szamunkra, milyen ize van, mivel van megtoltve. Eleg sokszor volt edes amit sosnak gondoltunk, de alapvetoen finomak a pekaruk.
Az utcai kajalas ket specialitasa a sawarma es valami kis pizzafeleseg. Utobbit sajnos nem tudtuk kiprobalni, csak kepen talalkoztunk vele, pedig kivancsi lettem volna mit adnak 150 AMD-ert (kb. 75Ft). A sawarma a gyros helyi megfeleloje, amit a torokokhoz hasonloan vekony tesztaba tekernek, csak itt becsukjak mindket veget. Mindossze 600 AMD-t kernek erte, bar meretre is kicsit kisebb europai megfeleloinel.
Meleg etelkent az utszeli bufekben saslikot vagy kebabot adnak. A kebab ebben az esetben a vekony tesztaba tekert fasirtdarab, amibe csak szerencses esetben kerul valami ami csuszik is. Salatat is ehetunk mellejuk, ami paradicsombol es hagyomanyos uborkabol all. Sajnos a salata kotelezo eleme a zolfuszer keverek aminek egyik alkotoja nagyon intenziv es lenyegeben szappan izu. Antinak es nekem kezdettol fogva felfordult a gyomrunk tole, Akosnak eleinte izlett, de aztan o is besokallt tole.
Etteremben nemzeti etelkent barbequet ajanlanak, de ez tud eleg szaraz lenni es ha jo sem igazan kulonleges. Erdemes inkabb valogatni az etlapon, mert erdekesseg akad boven. Szuk meritesunk ket felfedezettje a diokremes padlizsan, a toltott szololevel.
Edessegkent a piacokon es turistalatvanyossagok kozeleben kaphato dioval toltott aszalt gyumolcsoket emelnem ki. Akossal lelkesen tomtuk magunkba a kulonbozo izu es formaju valtozatokat.
A helyi kave a szurcs, ami lenyegeben torok kave. Olyan is...

2 megjegyzés: