2011. augusztus 7., vasárnap

Ormenyorszag ranezesre

Yerevant, a fovarost lattuk eloszor, annak is inkabb a tortenelmi belvarosaban maszkaltunk. Ez a resz foleg a kisebb utcak stilusaban es allapotaban leginkabb Bp. VIII. keruletere emlekeztet. Ami nagy kulonbseg, hogy van sok uj es latvanyos epulet is. A sok az uzlethelyseg, mind Ny-europai designal es tul erosre allitott legkondival. Tele a varos monumentalis epuletekkel, amik altalaban eleg rusztikusak.
A lanyok csinosan oltoznek, konnyed kis nyari ruhacskakban jarnak es kedvesen mosolyognak vissza ha egy pillanatra elveszel igezoen szep szemukben.
A ferfiak a rettento hoseg ellenere mindig hosszu nadragban vannak, ugyanakkor gond nelkul vesznek fel papucsot hozza.
Az ormeny divat vadhajtasait ket peldaval szeretnem szemleltetni.
Az egyik egy harmincas eveit taposo uriember oltozeke, amit a buszpalyaudvaron csodalhattunk meg: Ranezesre vastag anyagu koszszurke, anyagaban domboru mintaju rovidujju ing, ettol eltero arnyalatu, de szinten szurke fenyes vasalt nadrag, fekete zokni, illetve fekete Dior strandpapucs. (Hogy utobbi eredeti volt-e vagy csak a markanev volt rairva azt nem tudom, mert nem ertek hozza, amugy sem tudom melyik a rosszabb.)
Masik nagy kedvencem az europai varosi divat ket vadhajtasanak frappans otvozese a raklaptalpu tangapapucs.
Videk es Yerevan kozott oriasi a kulonbseg. Meg a nagyobbacska varosok is maximum bombazasok utani kiskozsegekre hasonlitanak. A kisebb telepuleseket olykor eszre sem veszi az ember mikor athajt rajtuk. Videken a legegyszerubb dolgok megtalalasa is komoly nehezseget okozott es tobbszori kerdezoskodest igenyelt meg akkor is mikor volt velunk oroszul tudo.
Oroszul a legtobb ormeny beszel valamennyire.
A taj lenyugozo, europai fejjel nehez hova tenni. Az elso trukk, hogy meg a legmelyebben fekvo teruletek is nagyreszt magasabban vannak mint hazank legmagasabb pontja. Ettol meg a siksag siksag, csaka novenyzet elegge mas. Fa csak elvetve akad, ennek is koszonheto, hogy a szem messzire ellat. Persze esetunkben sajnos nem eleg messzire. Yerevanbol allitolag szinte mindig latszik az Ararat (ami jelenleg torok teruleten van), mi sajnos nem lattuk a hosegtol poros levego miatt.
Nem baj lattunk helyette mas hegyet, raadasul kozelrol.

1 megjegyzés:

  1. micsoda disznóság a szép örmény lányok részéről, hogy képesek RUHÁBAN járkálni az utcán... lehet, hogy ezzel terelik a férfinép figyelmét a szemeikre? ;)

    VálaszTörlés