2013. március 1., péntek

10 szembetuno jellegzetesseg Bangkok utcain

1. Fak es disznovenyek.
Altalanos a (nalunk szok
asos harom labon allo,betonbol ontott kozteri noveny-tartohoz hasonlo funkcioju) hatalmas cserepkaspo,ami nem folddel,hanem vizzel teli,ennek mefeleloen nem csak hogy vizinovenynek ad otthont- sokszor eppen szinpompas viragokkal ekes vizililiomnak -,hanem sok kis halacskanak is! Talalhatok nalunk is megszokott fajok,de pl. tobbszoros meretben (nyarfa tenyernyi,leander alkarnyi levelekkel,gigantikus krisztustovisek...).
2. Kabelek.
Kb. a hazak elso emeletenek magassagaban hatalmas kotegnyi vezetek mindenhol. Mint megtudtam,errefele meg nem igazan terjedt el a fold alatti vezetekezes,ami koltsegesebb a kialakitasnal es javitasnal egyarant. De persze kevesbe is uralna az utcakepet...
3. Kozlekedes.
Hat az forditva van! Meg iranyjelzes gyanant,ill. altalanos figyelemfelhivas-keppen kis dudalas jar. A pirosnal a rengeteg robogo elorecsorog rendezetlen tomeget alkotva a nem letezo stopvonal kornyeken. Vannak koztuk taxik is,ezt a sofor narancssarga mellenye jelzi. Sokszor akar harman is ulnek a robogon,illetve egeszen apro gyerekek,jellemzoen legelol alldogalva a kormany mogott(sokszor palcikas jegkremmel...). Az idojaras egyes viszontagsagai ellen pedig ott az esernyo,menet kozben is! Az auto-taxik elenk,sokszor metal- vagy gyongyhazrozsaszinuek. A buszok minosege erosen valtozo,de amelyiken nincs legkondi,ott nem jon a kis penzesdobozkajat figyelmezteteskeppen razogato ellenorneni - azaz,nem kell jegyet venni :-) Gyalogosoknak kellemes,hogy a jarmuvel kozlekedok nem idegesen leb*sznak,ha utban vagy,hanem turelmesen kivarjak,mig felreallsz,vagy duddantanak egyet,de semmi harag. A robogok altalanos jelenlete a jardan nem zavaro,mert ugyesen kikerulik az embert. A gyalogatkelo kis zold emberkeje karjait is lengetve setal,meg jobban szedi a labait,ha nemsokara piros lesz a lampa. Az autosok szamara mindharom szin melle masodperc-visszaszamlalo is jar.
4. Kiraly!
Es ez komoly: ott van ugyanis o mindenhol,szemuveges (fiatalkori!) arckepe lepten-nyomon vigyazo tekinteterol biztositja az utca emberet. A tulcicomazott,hatalmas aranykeretekben sokszor az uralkodo neje is lathato.
5. Feher hippik.
Kornyektol is fugghet,de amerre mi laktunk (Samsen 4,a hires Khao san road-tol nem messze),gyakran talalkoztunk olyan feherekkel,akik latszolag mar csomo ideje itt tengnek-lengnek,vagy legalabbis uton vannak regota,mindenesetre otthonosan mozognak helyi (?) ruhajukban,rasta vagy felnyirt hajjal,teletetkozva. Lazak,mint a rigalanc.
6. Szemet-szitu.
Szelektiv hulladekgyujtesnek nem lattuk nyomat. Nehez megfogalmazni,de valahogy ugy van,hogy nem tisztak az utcak,de nincs is szemet igazabol. Talan inkabb kosznak mondanam,nagyon regi kosznak-mintha csak ott takaritananak ezek a thaiok,ahol a papok tancolnak,es igy a sarkokban felgyulik a kosz. Mert amugy szemetest talalni (foleg a kajaarusoknal,akik ugye sokan vannak),estere meg a hatalmas fonott szemeteskosarakert jonnek a szorgos kukasbacsik. Kutyagumit konkretan egyetlenegyszer lattam,pedig sok a kutya az utcan.
7. Szentelyek.
Nagyobb keresztezodesekben,tereken stb. sok-sok buddha es egyeb istenseg uldogel diszes aranypagoda alatt,es fogadja temerdek jarokelo hivet,akik arra menet vesznek egy fuzer viragot par fustolot,megallnak imadkozni. Peldaul a plazas negyedben is jo sok ilyet lattunk. A watok tetejen kunkorodo arany-mozaikkal kirakott diszitesek a meditalo Bodhiszattvat orzo kigyot jelkepezik.
8. Magasvasut.
Tobb metrovonal is 5-6 emeletes magassagban kozlekedik,ami tok jol jon,ha az ember olcson akar varost nezni :-) Kulon hasznos,hogy van egy szakasz,amin metro mar nem jar,de kialakitottak gyalogos kozlekedonek.
9. Egyenruhas iskolasok.
Kisebb-nagyobb csoportokba verodve helyesen bandazgatnak felso tagozatosok az olcsobb helyeken,mindannyian feher bluzban/ingben,sotet szoknyaban/shortban.
10. Hatalmas kontraszt.
Negy,egyenkent is felhokarcolo-meretu epuletbol allo luxushotel,mindegyik tetejen helikopter-leszallo; vs. csatorna-menti hordalekkupac,akarom mondani lakas,amin at lehet setalni,es valaki az agyon fekve TV-t nez.
Maserati,Lamborghini a plazaban,szedett-vedett talyigak az utcan.

Szumma: Bangok is a must-see place - valszin tobbszor is erdemes... :-) Minden eldugott zug valami erdekesseget rejt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése