2013. február 28., csütörtök

Bangkoki etelkavalkad

Akkor kezdjuk egy testhezallo temaval: a gasztronomia - altalunk eddig megtapasztalt szelete. Enni itt? Erdemes elfelejteni,amit mindenki sulykol,es az utcai kajakra koncentralni! Standokbol nincs hiany,ugyhogy annyi a feladat,hogy ugyesen valogassunk. Sok a helyi arc? Epp sutik a friss... ooo... erdekesen kinezo,finom illatu valamit? Akkor itt nagy baj nem lehet. Fo a faszen folott nagy labasokban a mindenfele szoszos,zoldseges husos ragu,sulnek racson a (vigyazat! Sokszor inkabb edeskes!) nyarsra huzott csirkecombok,majak,serteshus-darabok,tintahalak. Turelmesen varnak a sorukra a jegagyon a halak,rakok,kagylok. Tobb helyutt az asztalon talakban mindenfele zoldseg,csira,amibol szorhatsz a tanyerodba. Nagy serpenyobe a szelen allo halmokbol kotorasszak a kulonfele tesztakat,utik ra a tojast,szorjak bele a kis rakocskakat: es mar kesz is a pad thai :-) Jellemzoen nem, vagy nem tulsagosan csiposek/izben gazdagok
az etelek. A nyarson husik 20 bahttol indulnak (150 HUF), a pad thai 50 korul (350-400 HUF). Nagy kedvencunk a husleves tesztaval, es a fott csulok rizzsel es valami zold, parolt levelekkel.
Tovabbi taligakon a jeghalmon kis zacsiban (ja,itt az elvivos etelcsomagolas is sokszor zacsi,nem doboz,foleg ha levesrol van szo) gusztan megtisztitott, felszeletelt gyumolcsok: ananasz,mango,dinnyek mindenhol. Edessegkent roppanos tesztaju,tojasos toltelekes felbehajtott kis palacsinta,illetve a mai nap ujdonsaga: a hajjal (vattacukor-szeru,de szalas) toltott, zold szinu, lapra kenve sutott posztacias palacsinta. Fertotlenites etkezes elott, utan palinkaval, whiskyvel, kolaval... ja, es ha mar itoka: fini a frissiben csapra vert, nagy, sima zold heju kokuszdio, es a turistak kedveert somentesen arusitott, frissen facsart narancsle (mandarinbol foleg). Pedig milyen jo lenne sosan!
Egy kis kajapiac egy eldugott sikátorban

Szárított tengeri herkentyűk a folyóparton

Az egyik kedvenc "gyorséttermem" Silom negyedben

A 7-eleven élelmiszerlánc tejtermék-kínálata

Chinatown-béli vacsink

A hajas palacsinta :) (kakukktojás, mert ez az ayutthayai piacon van, nem Bangkokban)

Még egy fini leves, bangkoki "otthonunktól" egy sarokra

A legfinomabb nyársas husi (és legolcsóbb egyben: 8 baht) sticky rice-szal a csatornaparton

Erre a levesre találtunk bemenekülve egy helyre az eső elől. Volt benne nyers máj is! Az üdítő meg tamarind-gyökérből van, olyan 10szeres higítással már egész iható... :)

Ebbe a mozgó palacsintaárusba véletlenül botlottunk bele, de megérte!

Íme a csinos és fini

5 megjegyzés:

  1. Péter, jobb a thai kókusz, mint az indiai volt? Az engem nem győzött meg a repetáról...

    VálaszTörlés
  2. Saritol meg majd holnaputan kerdezem meg, hogy a thai verhas jobb-e, mint a balkani :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon bejött az ottani kókusz. Főleg a pici. A leveseket mi is kedveltük. Persze azt nem nagyon tudtok, hogy melyik állat. De azért valami tengeri mindenben ott volt valamilyen formában.

    VálaszTörlés
  4. A kokusz meglepo modon tenyleg mas/jobb mint az indiai. Van valami fura faiz benne ami feldobja.
    Naponta kb 3-4 liter folyadekot izzadunk ki, a kaja finom, de szinte teljesen so nelkul keszitenek mindent ami nem leves. Ilyen korulmenyek kozott ket nap utan a vanilia fagyit is sosan kivanom, a narancsle viszont meg jo is kicsit sosan.
    A levesek esnek legjobban a vazolt korulmenyek kozott es izben is ezek azok amik erdekesek, de meg nem esnek tulzasba. Nekem meg a kis edes nyarsas flekkenkek jonnek be.
    Kozben megtalaltuk a sot is, csak itt folyadek formajaban teszik az asztalra.

    VálaszTörlés