2013. március 27., szerda

Atjutni a hataron

Ugy dontottem nem arasztom el a blogot posztokkal, hanem ezt fogom frissiteni.

A multkori kambodzsai ut megtanitott ra, hogy tobb felhaborodott turista jobb mint egy. Kulonben is, a helyiek is csapatban jatszak az atverest, szoval en is toboroztam magamnak egyet :-) Fellazitottam utastarsaimat a mikrobuszban, igy senki sem fog bahtert vizumot venni, mind megyunk a hatarra. (Remelem nem csak a szajuk nagy!)
Mellesleg ez eddig a legjobb thai utazas, a ket soforon kivul csak 6-an vagyunk a kisbuszban. (Legutobb 14-en voltunk egy ugyanilyenben.)

A hatar elotti utolso varosba erve megkezdodott a musor. A tobbiek szorgalmasan elkezdtek kitolteni a vizumpapirokat, szoval a maffia rogton levette, hogy en vagyok a bajkevero. El is vettek a jegyemet es ki akartak rakni az ut szelere. Azert nem olyan konnyu ez, beszalltam en is a tobbiekkel a buszba. Szoval a fomaffiozo meg beszolt a kiseronek nehogy engem is felengedjenek a buszra. Termeszetesen a vizumvasarlos iroda elott tett ki minket a busz es sertodotten kozoltek, hogy innen gyalog kell tovabbmenni. Matricat "elfelejtettek" adni, szoval azert meg kellett kuzdeni. Hosszas kolcsonos fenyegetozes utan vegul mind kaptunk matricakat. Bucsuzoul az egyik meg utannunk szolt, hogy hiaba van matricank, o majd gondoskodik rola, hogy ne szallhassunk fel a buszra.

A senkifoldjet jelento kisebb varosban (van itt kaszino, hotel, minden ami kell), egesz konnyen megtalaltuk a vizumos helyet. Mikor beleptunk meg el is szoltam magam, hogy ez igy tul konnyu... Az ablak folott nagy betukkel ki voltak irva a korrekt arak. Korai volt az orom! Az ablakban egy a4-es kezzel irott papiron ott volt az atbaszasi illetekkel novelt ar: 800 baht (~26 usd) vagy 20 usd +100baht (~23 usd). Mikor megkerdeztem a hatarort miert is fizetem az extra 100 baht-ot, megkert, hogy uljek le es varakozzak. Nos, ne mondja senki, hogy engem nem lehet meggyozni. Az egy dolog, hogy be kell, hogy engedjenek az orszagba 20 dollarert is, de sajnos megtehetik, hogy a munkaido vegeig varakoztatnak. Beadtam a derekam, meg igy is sporoltam 500 bahtot ma am egyebkent normalisan a napi koltsegvetesem.
Mar csak az a kerdes mennyit kell majd kuzdeni a buszert a tuloldalon. Valami azt sugja, nem a szokasos mosoly fog fogadni.

A hatar tuloldalan ujra talalkoztam az elso gonosszal, aki meg tett egy gyenge probalkozast arra, hogy megleckeztessen. A tobbieknek mondta, hogy felszallhatnak a buszra, en meg varjak, mert csak 5 hely van. Ez egyresz nem volt igaz, masreszt akkor is felszalltam volna, ha az. A tortenetnek itt vege, a maradek 150 km esemenytelenul telt, cserebe legalabb 3 oraba telt.

10 megjegyzés:

  1. Szoval ez valahogy ugy mukodik, h a busz nelkuled/nelkuletek megy at a hataron, ha nem veluk boltolod a vizumot? Vagy var valaki ugyanattol az irodatol? Vagy otthagynak a senkifoldjen kaszinozni? :)

    VálaszTörlés
  2. Az allami busz az egyetlen ami atmegy a hataron. A legtobb tarsasag elvisz valamivel a hatarig, ott gyalog kell atmenned az osszes cuccoddal (1,5-4 oranyi sorbanallas a 40 fokban) aztan a tuloldalon kapsz egy masik, altalaban sokkal rosszabb buszt.

    VálaszTörlés
  3. Eljen, ezek szerint nem ettek meg a papuak :) Ar-ertek aranyban megerte sporolni a vizumon?

    VálaszTörlés
  4. Abba belegondoltál már, hogy esetleg ezeke a "lehúzások" az kb olyan mint amikor nálunk egy pincérnek nincs fizetése és csak a borrvalóból kell megélnie. Jól kibaszol ám vele amikor nem adsz borravalót és jól megmutatod... Elmentél egy másik országba, ami így működik és csodálkozol, mindenkit lehuzos köcsögnek nézve? Ez is egyfajta módja nyilván az agyad lefoglalásának, de biztos lehetne mást is találni.

    VálaszTörlés
  5. Kultura ide vagy oda, senki ne akarjon abbol megelni, hogy az arcomba hazudik es atbasz. Es meg ha lenne is kulturalis hattere egy ilyen jateknak, akkor sem hiszem hogy az aldozat szerepe az lenne, hogy tiltakozas nelkul mindent kifizessen. Az extra 20 dollar amivel le akar huzni, itt rengeteg penz, nem kenyerre kell az tuti.
    Egyszeruen arrol van szo, hogy ezekben az orszagokban rajottek, hogy a turistaknak rengeteg penzuk van hozzajuk kepest es minden letezo modon megprobaljak lehuzni oket. A legtobb esetben a turista felelossege is a dolog, mert nem torodnek vele, kifizetik a sokszoros arat, fenntartva ezzel a rendszert. Ez az egesz oda vezet, hogy a becsuletes helyiek, tovabbra is szegenyek maradnak, azok akik meg kihasznaljak, hogy a turistanak ez tenyleg olcso sokszor, masreszt nem tudja hogy mennyi az annyi, azok gazdagodnak meg es jarnak bazi nagy lezusokkal ezeken a keskeny koszos utakon.
    Eljottem egy masik orszagba, ahol sajnos ez igy mukodik. Ez a hozzaallas megmergezi a kulturajukat. Egy egyebkent nagyon kedves mosolygos es becsuletes emberekbol allo orszagrol ocsmany kepet festenek ezek az eloskodok akik gyorsan es tisztessegtelen modon akarnak meggazdagodni. A legkevesebb amit megtehetek pont azert mert tisztelem a masik kulturajat, hogy nem segitek lerombolni azt. Pont ezert tud ez a rendszer mukodni, mert a legtobb turista vagy nem veszi eszre, vagy nem tesz ellene.
    Egyebkent terveztem irni egy posztot arrol, milyen karos hatasait latom a turistaaradatnak ezekben az orszagokban, ugyhogy nem irok mot ide kommentbe le mindent. Szamomra Thaifoldet, mar teljesen tonkretettek es ez a folyamat kezdodik egyes helyeken Kambodzaban is.

    VálaszTörlés
  6. Probaltam a szemelyes reszt kulonvalasztani, de nem tudom megallni, hogy le ne irjam ezt is.
    Ha mindenhol kifizettem volna amit kernek a dolgokert, mar reg otthon lennek, mert nem maradt volna egy fityingem sem. Sok helyen a helyi ar 4-5szoroset elkerik a turistaktol, Indiaban olykor 10es szorzoval is beprobalkoznak. Ha valasztanom kell, hogy o szerezze be mashonnan a napi betevot, vagy en ne egyek, akkor inkabb az elobbi. Mellesleg pont a helyiek tamogatasa jegyeben (es azert mert nekem is igy olcsobb) ha tehetem mindig inkabb a helyiektol vasarolok es nem a nagy cegektol vagy a multiktol.
    Mellesleg a hirtelen jott egyutterzesedet sem ertem a helyiekkel. A tuktukos atbaszas kapcsan meg te oktattal ki minket lelkesen, nem feltetlenul ertem, hogy ez az atbaszas miert mas, ebbe miert kene onkent vallalnom az aldozat szerepet?

    VálaszTörlés
  7. Ja, en is azon morfondiroztam, h Jani akkor is ilyen altruista volt-e, amikor epp oket vertek at majdnem ugyanigy, majdnem ugyanott, majdnem ugyanezek az arcok :)
    Valszeg valami olyasmi a megoldas, h a turistak nagy reszenek tobb penze van, mint ideje ilyesmivel bohockodni, ezert inkabb bevallalnak par atverest, muszajbol. Arra megsem szamithattak szegeny helyiek, h Peter ennyire raer :) Masreszt gondolom egyik helyi ero sem lenne hajlando bekerulesi ar alatt szolgaltatni vagy odaadni az arut, vagy ha megis, az talan inkabb az o baja.

    VálaszTörlés
  8. Erről egy hasonló téma jutott eszembe.
    Nem hinném, hogy anno a német túristák a kultúrális különbség számlájára írták volna a balatoni egy nyár alatt meggazdagodni vágyó kereskedők átbaszós viselkedését. Teljesen általános volt, de attól még nem elfogadott. Ez ugyanaz a mentalitás: a túristát simán átverhetem, úgysem jön vissza reklamálni. Azt viszont elfelejtik ezek az IQ bajnokok, hogy a rossz imázs sokkal gyorsabban és messzebbre terjed, mint a jó, így lassan elfogy a lehúzható túrista miattuk.

    VálaszTörlés
  9. Én egyáltalán nem beszéltem kultúráról. Legalábbis a balatoni zimmer freit sem tartom kultúrának, legfeljebb jelenségnek, adottsának. Úgy fogalmaztam: "így működik".

    Nyilván nem azzal van bajom, hogy nem akarsz te lenni a balek akiről mindent legombolnak, de talán nem kéne átesni a ló a túlsó oldalára se, ahol az utazás célja már az, hogy linkelhess egy postot az utazóknak egy postot, hogy tessék, meg lehet csinálni átbaszási illeték nélkül is.

    És nem tudom jó mérőszámnak tartani azt se, hogy mennyiből jössz ki egy nap, ha közben azt hallom, hogy ott voltál a Bankoki palotánál de nem fizetted ki a belépőt, mert annyiből még 2 napnyi szállást ki lehet fizetni.

    VálaszTörlés
  10. Nos, a kommentekkel megpróbálhatunk persze iránytűt mutatni, de mi van, ha pont ilyen élmények kellenek ahhoz, hogy valaki rájöjjön, hogy a pénzzel nem csak egy konkrét dolgot vásárolsz, mint pl. egy vízum, hanem megvásárolhatod plusz 20 dollár "átbaszási illetékért" a kényelmet, a gyors ügyintézést és a megalázó helyzetek elkerülését? Sari pl. arról számolt be, hogy teljesen jól elfogadta most Peti, mikor elege lett a spórólos hozzáállásból. Szerintem pont azért lehetett ez így, mert ahol most van, ott irgalmatlan nagy szopó utca is tud lenni a garasoskodás és rá van kényszerítve az ember sokszor, hogy átgondolja, hogy tényleg megérte most ez a spórolás?! Persze a felháborodás és a küzdés az átbaszás ellen természetes reakció, de egy olyan embert, aki sportot űz a jó ár/érték arány kereséséből, azt az ilyen helyzetek kizökkenthetik a megszokott gondolatmeneteiből, ami szerintem jó dolog. Azt is meg merem kockáztatni, hogy valamilyen szinten azt is igazolják, hogy nem hülyeség egy világkörüli út, ha az ember csapdában érzi magát a saját bőrében. Szerintem Janó már nagyon tűkön ül, hogy meglegyen ez a felismerés, azt hiszem annyira frusztrálta, hogy nem is bírta ki kemény beszólás nélkül... :)

    VálaszTörlés