2013. március 11., hétfő

Nem untuk!

Citromizu talan tenyleg nincs,de mindenesetre igen szeles tartomanyban mozog a bananok jellege errefele. Inkabb az otthon megszokottnal kisebb,kb. kozepso ujjnyi hosszu meret gyakori,a szin egesz sotetzoldtol (mar eretten) terjed a sargaig,vannak vekonykak es egesz dundik,es a ledussaguk is valtozo. Az eddigi tapasztalatok alapjan a rovid sarga dundi a legfinomabb.
Friss formajaban nagyobbacska,15-20 darabos furtokben aruljak,a mi sztenderd uzsicsomagunk 20 bahtba kerul.
De nem is frissen a legfinomabb:hanem kisutve,megpedig rizses kokuszbundaban (a palacsintaba szeletelt verziorol meg mar korabban ejtettem szot)! Ezt koveti a kb. palacsintatesztas verzio. Ezekkel Pha Ngan szigeten talalkoztunk,egy erre szakosodott helyi csalad jovoltabol. Utszeli kis standjuknak frissen keszul a fentebbi 2 top-finomsag,valamint sortesztaban,spenot-szeruseggel egyutt kisutott rak,es edesburgonya,meg (nyilvan a fenti osszetevok valamelyikebol eloallitott) kis vorosesbarna golyok - ezt azert nem tudom,mert a valasztekbol egyedul ezt nem kostoltuk.
Szoval,ott el ez a csalad: egy kozepkorunak tuno no,ket fiatalabb,egy tizeneves lanyka meg ket kisgyerek (oket lattuk legalabbis) az ut szelen egy hazikoban a tenger partjan,es sutogetik a kis bananjaikat. Nem sietik el,olyan 11 elott nincs kesz az elso adag - jol tudom,mert elofordult,hogy szokasos latogatasunk korabbra esett,es hiaba kapartuk a kuszobot (kenytelenek voltunk kesobb visszakanyarodni,mert azert a teljes kihagyas elo nem fordulhatott!). Sotetedes utan pedig mar nemigen van porteka.
Elgondolkodtam rajta:vajon nekik tenyleg ez az eletuk? Es ebbol megelnek ennyien? Hol lehetnek a ferfiak,ha vannak? Vajon jarnak-e a fiatalok iskolaba? Mit csinalhatnak szabadidejukben? Milyen almaik,vagyaik lehetnek...? Boldog elet-e ez igy? Egyaltalan,mit jelenthet nekik az elegedettseg,boldogsag?...
Van egy kutyajuk is,amolyan feher- barna foltos,foxi-szeru joszag,aki rendkivul jambor - a csalad gyerekeivel,akik akar a fejen is ugralhatnak. Bezzeg mereszeltem en elmenni mellette (jo,hozza kell tenni,hupikek esolabatban,kapu nival),rogton megkostolt! Szerencsere az ijedtsegen es a melyseges megbantottsagon tul komoly bajom nem tortent,a nadragon at harapast csak nemi veralafutas jelzi... de olyan gyorsan csinalta a kis dog,hogy ha nincs a combomon a kek folt,magam se hiszem,hogy megtortent!
Node posztunk foszereplojere,a kokuszos bananra visszaterve:olyannyira megerte (ja,5 baht egy ujjnyi hosszu db;az aprobb,sosabb,palacsintatesztas verziobol 5 db kerul 10 bahtba),hogy akkor is naponta visszarobogoztunk erte valamilyen uruggyel,mikor mar a sziget masik felen laktunk...

4 megjegyzés:

  1. Támogatom a gasztroblogosodást! :) Ha nem lenne itthon máris tonnányi kész kaja, neki állnék kókuszos banános palacsintát gyártani, annyira átélhető volt ez a leírás.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, ez már a második gyümölcs, ami sokkal izgalmasabbnak hangzik Thaiföldön, mint Indiában. A mumbai-i banán is kicsi, volt, csak sárga, talán valamivel banánízűbb, mint itthon, és kb annyi került belőle 10 rúpiába, amenyit volt képed elvenni, valahol 2 és 6 darab között. Ennél érdekesebbeket arról nem tudnék mondani :)

    VálaszTörlés