2013. március 10., vasárnap

Wat a lucky afternoon!

Egyik napunkon Bangkokban igazan rank mosolygott a szerencse:kulonosebb terv nelkul indultunk utnak a szallasunkrol,es akkor mar a kozeli palota fele vettuk az iranyt,ami mellett mar tobbszor elhaladtunk,es szepnek tunt,hat gondoltuk megnezzuk tuzetesebben. Egy pagoda eresze alatt az arnyekban par helyi ferfi thai box-meccset nezett egy kis TV-n,egyikuk lelkesen fel-felhordult szinte minden bevitt utesnel,egy masik max. e hangokat kiserte figyelemmel,mert o meg a szemhejat tanulmanyozta belulrol,elheverve. A harmadik odajott hozzank,es kedelyes bennfentesseggel erdeklodott tolunk,a "farangoktol" (ez jelenti a kulfoldit thai nyelven),a szokasos turista-kerdeseket sorolva:honnan jottunk,most vagyunk-e itt eloszor,mit lattunk mar... majd lelkesen meselte,hogy ma 10 bahtert visznek mindenhova a tuk-tukok,mert a valasztasok kozeledtevel ezen a napon ingyen tankolnak! Rogton elo is vett papirt,tollat,es felirt egy kis korutat,amit javasolt vegigjarni:a "Lucky Buddhat",egy masik Buddhat,ami "40 m magas",es egy szabosagot,"ahol ma kulonleges nap van,mert egyebkent csak thaiokat szolgalnak ki",meg hozzacsaptunk meg egy TAT irodat is (Tourist Agency of Thailand,ez allami,ezert elvileg megbizhatobb,azaz nincs/kisebb az atb*szasi illetek-a tovabbiakban ABI). Nem ugy tunt a ficko,mint aki a szokasos turista- etetest vegzi,ugyhogy halalkodva ultunk be egy kozeli tuk-tukba,a sofornek meg a pasas el is magyarazta,hova mindenhova kell minket vinni.
Elso utunk a Lucky Buddhahoz vezetett,akit meg pont elcsiptunk,mielott kisajatitottak volna maguknak a sarga csuhas imadkozo szerzetesek. A wat caretakerjetol tudtuk meg a kigyos sztorit (ld. Elozo bejegyzes;kiegeszites:szegeny kigyo hiaba szeretne Buddha szerzetese lenni,mert allati letformabol nem reinkarnalodhat emberre. Neha megprobal emberi format olteni,de akkor is megmarad a farka,ami lebuktatja). Meg hogy van egy Peter nevu magyar ismerose,aki szokott neki finom sort hozni :-) Ezutan a szabohoz mentunk (utkozben lattunk 2 szep regi Rolls Royce-t,egy Bentley-t es egy Porsche 911-et egy udvarban),aki inkabb ugy nezett ki,mint egy verbeli maffiafonok,sot,a hangja is olyan volt. Kaptunk sort,es Peti kicsit kielvezkedte magat oltony-teren,szoveteket valogatott,szineket latolgatott,arakrol is volt szo... ha meretet vesznek,onnantol kezdve akar neten is lehet toluk kesobb rendelni. Vegul persze megrendeles nelkul,de egy megjelolt nevjeggyel tavoztunk,amivel barmikor visszaterhetunk,borszin ide vagy oda :-)
Ezutan jott a bazi magas Buddha,aki ugyan nem volt 40 m szerintunk,viszont volt korulotte jo nagy vasari forgatag,igazi majalis-hangulattal. Cellovolde,imadkozo szerzetesek, foldon fekve kuszo koldus kisgyerekkel,sult csotany,skorpio es kukac,mi kellhet meg?! A tekintelyes meretu szobrot kozben egy csorlo segitsegevel aranyszin kelmekbe oltoztettek,az emberek vettek a fustoloket,viragfuzereket,palcara illesztett papirpenzeket az ima hatekonyabba tetelehez. Magunk beertuk egy korbesetalassal,nehany fenykeppel,szokasos 7elevenes jegeskavenkkal es sult rakocskakkal. Ja,en ittam egy kokuszt is :-)
Ezt kovette az elso ABI,a turista-iroda kepeben,ami megse az allami volt (bar annak alcazta magat),de szerencsere nem tortent komolyabb bajunk,csak sok atlatszo hazugsagot es nagy hulyeseget kellett vegighallgatnunk az orszagon beluli utazasrol. Ugyhogy itt meg nem dontottunk a hova menjunk tengerpartra kerdesben. Sajnos aztan kibujt a kovetkezo szog is a tuk-tuk sofor zsakjabol,de legalabb nem rejtette veka ala,h benzin-jutalekert csinalja: ugyan hadd vigyen mar el egy masik szabosagba is,tenyleg csak pofavizitre... hat a hely masra nem is volt erdemes. Itt nem igazan ugyeltek a szakertelem latszatara,orditott a lehuzas es a silanysag. Mindegy,nemi latszat-erdeklodes utan (meg volt pofajuk azt is megkerdezni,hogy "de miert nem rendelunk?!") tavoztunk is. Jo sok tuk-tukos alldogallt meg ott a kis jutalekjaert... nem baj,vegul a mienknek tenyleg csak 10et kellett fizetni,es konnyen elengedte azt a szalat,hogy elvigyen meg egy szabohoz ;-)

4 megjegyzés:

  1. Kezd az a gyanúm lenni, hogy Péter te nem figyeltél a beszámolónkon a "hivatalos tuktuk-osokkal" való találkozásnál:)

    VálaszTörlés
  2. "Nem ugy tunt a ficko,mint aki a szokasos turista- etetest vegzi,ugyhogy halalkodva ultunk be egy kozeli tuk-tukba,a sofornek meg a pasas el is magyarazta,hova mindenhova kell minket vinni."

    Ezen jót nevettem. Látszik, hogy nem voltál itt a beszámolónkon, amikor elmeséltük, hogy minket is már a második sarkon hasonló dumával szólítottak le, aztán újra és újra. Ott a jól szituált fiatal srác a szabóságot "Expónak" mondta. Mivel mi hallottunk olyan történeteket, hogy onnan nem könnyen kiszabadulni, ezért kihagytuk a többi helyre történő ingyen fuvart.

    VálaszTörlés
  3. Részemről ez mind ki volt számolva, és végül a sör győzött meg :) Az öltönylehetőségekre valóban kíváncsi vagyok, és a beigért ingyen pia sem maradt el, márpedig itt a thaioknál is elég drága a sör. Elég gyorsan sikerült lerendezni a faszit, még innunk is gyorsan kellett :)
    A második helyre azért hagytam elvinni magunk, mert immáron 3 hónap alatt ez volt az első alkalom, hogy a tuktukos konkrétan megmondta, hogy azért akar odavinni, mert akkor ő kap tőlük benzinre pénzt, én meg értékelem az őszinteséget.

    A látványosságokkal kapcsolatos rész viszont igaz volt, valóban valami ünnep volt, és valóban ingyen lehetett bemászkálni a helyekre. Én nem tudom a tuktukosnak ez így végül megérte-e, vagy nagyobb lehúzást tervezett, de én elégedett vagyok, jó progbam volt ingyen sörrel, össz 10 bahtért.

    VálaszTörlés
  4. Ezúton kérek elnézést megtévsztett Olvasóinktól: szerzőtársam figyelmeztetett, és kénytelen vagyok igazat adni neki, hogy a feltüntetett események valójában nem is ebben a sorrendben történtek. De legyünk nagylelkűek, soroljuk ezt a szerzői szabadság körébe, úgyse az a lényeg :)

    VálaszTörlés