2014. február 6., csütörtök

Ha mindenaron hulyeseget akarsz csinalni...

... akkor erdemes a holdujev alatt popularis helyekre menni Kinaban. Sajnos a folyoparti setanyt, a Bundot nem fotoztam ujra az oszi Arany Hettel valo osszehasonlitast megkonnyitendo, de Hangcsouban kifejezetten kellemetlenul sokan voltak.
 

Hangcsou, ami egyebkent Budapest testvervarosa, az igeretes nevu Csöcsiang tartomany fovarosa, ennek megfeleloen kamaszfiuhoz illo lelkesedessel keszultem az utra. A hivogato elnevezes ellenere a legfobb latvanyossag a Nyugati to, illetve a kozeleben fekvo Lingyin templom, avagy a Lelek Menedeke templom. Az elobbi, foleg a parti vendelatoipari egysegekkel, kikopott Balaton, az utobbi pedig egy papiron kozel 1700 eve epult buddhista templom. "Papiron", hiszen 1700 ev alatt sok minden tortenhet, nem utolsosorban Kulturalis Forradalom is, ami errefele igencsak meg tudja viselni a templomokat. Lingyin epuletei kozott siman van olyan, amit valoszinuleg az elmult 30 evben szinte nullarol huztak ujra, de ez nem resze a reklamnak, es a millionyi kinai latogato spiritualis elmenyet nem is nagyon befolyasolja. Szamomra egyebkent kicsit nehezen ertheto ez a spiritualis elmeny, amikor a felperces, rohanva elmormolt imak kozott harmincan lokik fel az embert, meg hogy a szobrokra vurstli-szeruen tomegesen penzt dobalni szerencset hoz, de a helyieket ez nem latszott zavarni. Maga a templom nem rossz, de mivel az elso honapban hetente ket buddhista templomot neztem meg, annyira mar nem dobbentem le az egyebkent latvanyos es hatalmas Buddha-szobrokon es faragvanyokon.






Ezeknek a templomoknak sajatja a suru fustolo-fust, ami, ha jol ertem, egyfajta aldozatkent szolgal az imak melle, minel nagyobb dolgot ker az ember, annal nagyobb kazal fustolovel erdemes indulni. A fustnek annyiban is van jelentosege, hogy mig a nepi Kinaban a szerzetesek draga penzert kaphato imaja szukseges a mindenfele szerencsehozo ekszerek feltoltesehez, addig tajvani szokas szerint ehhez eleg az csecsebecseket a fustbe tartani par masodpercig. Ez utobbi sokkal koltseghatekonyabb, de nem art, ha az ember szeret tabortuz-szagu lenni a mutatvany kapcsan.

A templomhoz egyebkent masfel oras buszut vezet, amiben az egyetlen jo, hogy kulon sor allt a buszhoz azoknak, akik hajlandok allva vegigcsinalni az utat, es igy mar a masodik buszra fel lehetett ferni. Lefele persze ugyanez, ami annyiban volt vicces, hogy komplett buszpalyaudvar van a templomnal, mar bent szetvalasztva az ulo- es allovendegeket, ahol csak az utobbiaknak volt mozgolepcso a peronokhoz... Leerve egy 150 eves teahazban meg belefert egy kellemes, hatradolos teazas (ez egyebkent meglepoen europai modon zajlott, semmi szertartas), aztan meg volt egy halvaszuletett probalkozas a Lü Csá, vagyis Zöld Tea nevű étteremben vacsorálni, de sajnos a sorszám szerint még 70 vendeg volt a sorban elottunk, szoval ez kimaradt. A sarki kopkodoben, ahol vegul az egyebkent teljesen korrekt vacsira sor kerult, az egyik helyi arc meg beijesztett egy kis rizsborral:
Ez a jobb oldalon lathato kellemes tejespalackban erkezett, szerencsere csak 6% alkoholtartalommal, bar akkor mar lehetett volna finom is...

Bonuszkep:
Ma esik Sanghajban, es kivetelesen nem kodos es szmogos az ido, csak felhos, ami egesz erdekesen "lattatja" a 400-600 meteres felhokarcolokat

1 megjegyzés:

  1. Ami még kicsit érdekes, hogy Hangcsou egy 8 milliós város, mégis olyan egész Siófokkal kombinált Miskolc érzését tudta kiváltani a tópartról a pályaudvarhoz sétálni. Volt néhány szép nagy többemeletes kereszteződés, meg van egy metróvonal is, de valahogy nem tűnik akkora városnak, mint New York.

    VálaszTörlés