2013. május 11., szombat

Da Lat

Da Lat különleges hely 1500m-es magasságban a hegyekben. A végeláthatatlan rizsföldeket itt virág, eper és kávéültetvények váltják fel. A tengerszint közeli síkságok hősége után a hőmérséklet kellemesen hűvösnek hat, noha a nap itt is hihetetlen erővel perzsel. Először úgy voltam vele, hogy ha a várost semmi mást nem nyújt, csak annyit, hogy végre lehülhetek egy kicsit, már akkor is megérte idejönni. Üdítő változatosság volt, hogy az esti sétához pulóvert is vittem magammal (Bár végül nem volt rá szükség.) és ha éjszakára nyitvahagytam az ablakot, hajnalra bizony már szükség volt a takaróra.



A város közvetlen közelében több tó és vízesés is található. Ezek váltózó mértékben érdekesek, de az út a hűvös erdőben határozottan kellemes. A városban sok épület még a francia gyarmati időkben épült, ez ad egy olyan beütést, mintha valami kis eutópai hegyi városban lennénk.
Mivel itt a hőmérséklet nem teszi szükségessé a délutáni sziesztát, a város napi rutinja eltér a sikvidékitől. Reggel korán nincs akkora nyüzsgés, délben sem kihaltak az utcák, és 10 után is határozottan van élet. Egy érdekes jelenség amit csak itt tapasztaltam, hogy vannak olyan helyek az utcán, ahol kifejezetten a fiatalok (ránézésre 15-25) gyűlnek össze és különböző ízesítésű szójatejet illetve hozzá száraz süteményeket fogyasztanak. A hangulat jónak tűnik, a sütik között van olyan amit meg lehet enni, a lötyiket viszont fogadásból sem innám meg újra, nemhogy csak úgy magamtól.

A végére hagytam a kedvencemet. A vakszerencse vezetett a Crazy House névre hallgató épületegyütteshez. Egy helyi építészhölgy műve a ház, aki Oroszországban tanulta mesterségét, a házat folyamatosan bővítgeni és a mai napig benne él maga is. Belépődíj ellenében látogatható szinte minden ahol épp nem laknak, illetve akinek van pénze rá akár meg is szállhat valamelyik extra kialakítású szobában.
A stílusról leginkább csak annyit tudnék mondani, hogy motívumait szemmel láthatóan a természetből meríti. Arra azért kíváncsi lennék, hogy ezekhez a formákhoz hogyan tudnak statikai számításokat végezni. Csodálkoznék, ha valami hasonló otthon kaphatna építési engedélyt, de örülök, hogy itt kaphatott.
Szavakkal leírni úgysem tudom, inkább mellékelek néhány képet, bár azok sem adják rendesen vissza az élményt. A képeken nem tudom mennyire látszik, de sok helyen van magasan a levegőben egy embernek is igen keskeny lépcső vagy híd a semmi közepén, ahol én a magam részéről nagyon kapaszkodtam volna, ha lett volna mibe.














3 megjegyzés:

  1. Teljesen mesebeli ház, kicsit méhkas vagy termeszvár beütéssel. Gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  2. Döbbenetes!!!
    Ezt tényleg kár lett volna kihagyni!

    VálaszTörlés