Balin 3 hónap alatt 9 kilót fogytam, pedig a végén már inkább főztem magamnak. Koreában az első 5-6 nap alatt visszahíztam ebből 4-et. Így talán nem meglepő, hogy a személyes véleményem az, hogy koreát érdemes végigzabálni. 13 nap alatt nagyjából sikerült is, de azért ehhez süríteni kellett az étkezéseket. Végül úgy jöttem el, hogy csak egy tétel maradt amit szerettem volna megkóstolni, de kimaradt. Sebaj, egyel több ok, hogy visszajöjjek egyszer.
Talán külön szót érdemel még a savanyúság (vagy inkább csípősség). A legtöbb helyen, általában a hús alapú ételekhez, 2-8 külön kis tálkán hoznak ki mindenféle dolgokat amiket a kajához eszel. A kimcsi koncepciójával gondolom sokan találkoztak. Ahhoz hasonló módon savanyított/csípősített dolgokbó elég sokféle van. Még olyat is láttam amikor a zöld chili paprikát készítették el így. (Biztos kevés volt, hogy csak egyféle módon csíp) A dolgok másik fele valami hagyma. Viszonylag gyakran adnak nyers hagymát és egy vödör fokhagymát is egy sima adag kajához. Én egy nagy családos vacsiba nem tennék annyit, amennyit itt tudnak adni nyersen, hogy told be. Mondjuk most, hogy belegondolok, volt mindenféle rémség a halloween partyn, de vámpírt egyet se láttam.
Vegánnak lenni szerintem nehéz lehet koreában, nem hiszem, hogy ettem bármit ami belefér ebbe a kategóriába. Húsokat viszont a nyerstől a tizenórákon át puhítottig, minden formában és ízben készítenek. A legtöbb étel hús vagy hal alapú, persze van kivétel. Aki kevésbé, vagy nem mindig szereti a csípőset, annak jó hír, hogy a csípősség a már elmített formában jön, a konkrét kajába nem feltétlenül tesznek. Amikor igen, az sem olyan mint egy tisztességes indiai vagy thai csípős, szóval abszolút az élvezhető sávban marad.
Az érdekességes bejegyzésből valahogy kimaradt az evőeszközfiók. Minden étkezdében ahol valamennyire saját asztalhoz ülsz, van az asztalba oldalról beépítve egy fiók. Ott találod a pálcikát, kanalat és szalvétát, szolgáld ki magad. Nagyon hamar hozzá lehet szokni és valahogy jó érzés. Kicsit otthon érzed magad tőle az étkezdében. Turistaként annak demonstrálására is jó, hogy te már ismered a járást valamennyire, így sokkal kevesebb bizonytalanul méregető pillantást kapsz.Ez már így is hosszú lett, a konkrét kajákról majd külön számolok be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése