2013. szeptember 26., csütörtök

Egyhazibuli, sok keppel

Mar egy ideje tul vagyok a helyi hosszu hetvegen, megunnepeltuk jol az osz kozepet, el is kezdett rogton huvosebb lenni. Na jo, meg igy is van 25+ fok nappal, de ejjel mar neha benez 20 ala.
De ha mar jo ido volt, alaposan ki is hasznaltam mindenfelere, csutortokon meg szerencsem is volt, elhivott piknikezni az egyik kollegam. Van itt egy szep nagy park, a kulfoldiek kedveert Century Park neven fut, van benne minden - erdo, ret, park, amit akarsz. Jovo heten lesz egy tuzijatek-verseny is benne peldaul, az egesz erdekesen hangzik, ezek az ugyes kis kinaiak egy sarkit szulinapi petardazasbol is csinalnak egy 10 perces latvanyossagot. Ezen a heten meg valami sportesemeny vagy uttoroklub vagy nemtommi van benne, de szo szerint buszok szazai hordjak a kisdiakokat. Na mindegy, ez a horda mult heten meg nem volt ott, szoval sikerult valami furat tarsasozni a helyiekkel, es csak egesz keveset probaltak kinaiul beszelni hozzam, tulajdonkeppen meg szorakoztato is volt :) Az is csak kicsit volt ciki, hogy a piknik reszet nem emlitettek elore, csak a parkban maszkalast, szoval en gondosan nem vittem semmit, mindenki mas meg fel volt pakolva kajapiaval, de igy legalabb ingyen volt az all inclusive ellatas :)


Aztan penteken kezdodott a templomosdi, van itt egy Jade Buddhas templom, ami allitolag nagy szam, Vietnambol importalt Buddhaszoborral meg minden - na ide is busszal hordtak a turistakat. Vegulis megertem, elegge a halal faz isten hata mogott van, meg a mellekutak is uresek:
A kis okos GPS raadasul eloszot a helyi szilardhulladek-feldolgozo uzemhez vezetett, ami azert is erdekes volt, mert ranezesre meg nem mondtam volna, hogy ez nem lehet a templomkert:
Aztan persze kovettem a turistaszagot, egesz pofas kis hely volt, bar zsufolt, sok-sok istenkevel. Persze a fo-Buddhat nem lehetett lefenykepezni, de azert mas dolgokat igen. Nehany templom utan az a tapasztalat, hogy a kapu utan van egy fustolos/aldozos resz, aztan sok kulonallo epulet az isten-szobroknak. Az egyikben szokott lenni a negy egtaj ura/istene, aztan egy masikban a mult/jelen/jovo Buddhai, aztan egy harmadikban van egy nagy diorama az osszes nagyemberrel. Kis nehezites, hogy az ajandekboltok kozott nehez megtalalni a kovetkezo epuletet... Altalaban van egy resz, ahova a hivok ajanlhatnak fel szobrokat, ezekbol gyakran van sok.


 

Persze aztan egy ido utan sok lett ebbol a templomosdibol, jol el is mentem borozni este, ami nagyjabol pont ugyanolyan moka, mint otthon, olasz/francia/ausztral borokkal, csak kicsit tobb a kinai :) Aranyaiban meg mindig premiumborozni olcsobb, mint premiumsorozni, de azert annal dragabb, hogy raszokjon az ember.
Szombaton a vicc kedveert elugrottam a sarki hamburgerezobe, aztan meg az aktualis tropusi vihar elott sikerult hazamenni, nem is nagyon csinaltam mast.
Vasarnap meg, ha mar ugyis lenduletben voltam, kipipaltam meg egy templomot, ami egesz jo otlet volt, mert sokkal uresebb es kellemesebb volt, mint a korabbiak, raadasul pont megfelelo mennyisegu es minosegu macskaval is rendelkezett.





Pont a templom mellett van a nepkoztarsasag martirjainak emlekparkja, ott is el lehet koborolni egy darabig, de azert annyira nem voltam elhivatott, hogy a muzeumpiramisba is bemenjek.



Nagyjabol itt veget is ertek a kalandok, legalabbis a vacsorat nem erdemes ezek koze sorolni (kb nagy vodor kagylos-marhahusos-paradicsomos smackleves, halas tavaszi tekerccsel, ez mar tul volt a jon es a rosszon :) )

Elismerem, ebben az egeszben sokkal kevesebb boho bolondozas van, mint amit a tropusokra szakadt kollega osszehoz akar csak egy szimpla kave kapcsan, de legalabb szep szines az adasszunet :)

8 megjegyzés:

  1. Ugyan már, mindkét kiküldött tudósító beszámolóit nagyon kíváncsian várjuk, és örömmel olvassuk! :) És a képek meg aztán plánesőt gyönyörködtetik a nagyérdeműt! Ez az úszós szobor pl. zseniális, a másik kedvencem a kirúzsozott aranyember-tömeg :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az úszó szobor egyébként kb az "Ismeretlen mártír sírja", gondolom két gyorstempó között az elnyomóknak szegülne épp ellen szegényke :)

      Törlés
  2. Én mondtam is Márknak múlt héten mikor panaszkodott, hogy írna ő de nincs miről, hogy megírhatná ami velem történik, mert nekem volna mit, de nincs rá időm. A képeket viszont nagyon irigylem. Én már annyit hangoztattam, hogy nem vagyok turista, hogy szégyellem magam mikor előhúzom a kamerát. Azért próbálkozom vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na várjál csak, azt kábé hogy tudnád összefoglalni egy szóban, hogy "ember, aki nem dolgozik, csak utazgat a nagyvilágban, szép helyeket néz meg, izgalmasakat eszik, lábai előtt hevernek az egzotikus szépségű nők, és mindezért még pénzt sem fogad el"? :) Mert ha véletlenül ez lenne a "turista", én semmi szín alatt ki nem próbálnám ;)

      Törlés
    2. Próbáltam én valaha valami egy szóban összefoglalni? :-)
      Ha muszáj lenne, talán inkább az utazóval próbálkoznék. A turista valaki olyan, aki külföldre szabadul egy-két hétre és nehezen tudja eldönteni, hogy inkább a fényképezőgépével kattintgasson, vagy a pénzét szórja két kézzel, hisz csak ennyi szabi jut egy évben, akkor már érezzük jól magunk. A turistának nincs nagyon ideje rá, de ha lenne, akkor is legtöbbször leszarja a helyiek életét, ha véletlen a kultúrára is kiváncsi, akkor is a múzeumba meg a templomba megy, de meg nem kérdezné a helyi bácsit a sarkon, vagy a kocsmában, hogy oszt milyen az élet errefelé. A legtöbbje Ázsiában is az európai kaját keresi, mert "nem akar hasmenést kapni".
      Biztos sok cimkét rám lehet aggatni, a turistát határozottan visszautasítom.

      Törlés
    3. Az utazo valaki olyan, aki kulfoldre szabadul egy-ket evre, es nehezen tudja eldonteni, egyaltalan merre induljon, lenyeg, hogy ne kelljen ra sok penz. Vesz egy profi fenykepezogepet az utazasa elott, de aztan nem hasznalja, mert nem akar turistanak latszani. Spontan cselekszik, aztan mergelodik, hogy minden, amire a botor turistak elore keszulnek napokig, neki is ugyanugy hosszu napokba telik. Mar egy csomo oreg bacsival beszelt a delkelet-azsiai kocsmakban utazotarsaival, de az evezredes helyi kulturak emlekeibol szinte semmit nem latott. Azsiaban is inkabb Big Macet eszik, mert a helyi kaja draga.
      Ez nem is rossz moka, egesz konnyu ilyet irni :)

      Törlés
  3. Valahogy úgy. Ugye mennyire más? Nem vagyunk sem egyformák, sem tökéletesek. Ha már valami miatt hülyének néznek, azok legyenek a saját valós hülyeségeim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, nem is ez volt a lenyeg. Nekem edesmindegy, ki hogy kirandul, csak egy kicsit udvariatlannak talaltam az altalanositasod.

      Törlés