2018. június 8., péntek

Raida

Elmúlt este 11, nemrég érkeztem meg santiagoi szállásomra. Fáradt vagyok. Ragadok. Azért mennék megnézni a várost egy gyors zuhanyzás után. Mégis itt ülök és irok. Ezt muszáj most rögtön. Raida egy jelenség. Még a korábban megénekelt bayamoi család intézte nekem ezt a szállást Santiagoban. Idejutni is kalandos volt, áttörtem a magukat kináló taxisok sáncán majd kis séta után futva pont elértem a 15-ös buszt ami mint kiderült tényleg jó helyre hozott. Nyilván nekem hiányzik néhány kerekem, de én igy szeretem. Santiago már ránézésre is más élmény mint eddig bármi. Igy elsőre ez pont olyan mint a kádári budapest és a kubai temperamentum találkozása. Nem fogok unatkozni.
Itt már emeletek is vannak kérem, meg rendes panelek, szóval nem annyira volt triviális a casa megtalálása mint általában. Azt nem mondták, hogy mire számitsak. Egy öreg néni fogadott. Rögtön megölelt, megpuszilt, amit látni már láttam itt Kubában, de nekem még nem volt ilyen üdvözlésben részem. Az erős kezdés után jött a hasonló léptékű visszaesés. Már a lakás is elég lepukkant. A szobában a hirtelen villanyfény elől ilyedten menekült az ágy alá a csótány. Há' mondom ma estére jobb hiján jó lesz, aztán uzsgyi. Aztán rákezdett Raida...
Raida a házigazda hölgy. Legalább 70 éves, de annyi élet energia és kiváncsiság van benne, hogy hordanám körbe a világban motivációs szónoknak. Kb egy órát beszélgettünk. Mint megtudtam biokémikus professzor volt az egyetemen, a férje 8 éve halt meg, a rokonai Bayamoban laknak, onnan a kapcsolat. Ellátott minden hasznos információval Santiagoval kapcsolatban és kitárgyaltuk hogy lesz a reggeli. Ja és épp csak néhány szót beszél angolul. Szóval egyrészt elhiteti velem, hogy lassan tudok kommunikálni spanyolul, másrészt szerintem ez alatt az egy óra alatt fejlődtem is annyit ami már mérhető az elmúlt közel 20 naphoz.
Azt hiszem ez az igazi Kuba! Csupa ellentmondás. Ha a szobán múlna már ma este költöznék. Készültem kérem, kinéztem airbnb-n több szállást is ami a képek alapján lényegében luxus és még olcsóbb is. Valószinűleg maradni fogok. Raida zseniális. Szokták mondani, hogy vigyazz mit kivansz, mert még a végén megkapod.

1 megjegyzés:

  1. Szerintem pont az ilyen nénik miatt éri meg utazni. :) Valószínűleg jobban fogsz emlékezni őrá 10 év múlva, mint a szobára. Én Portugáliában találkoztam egy nénivel, akinek egyetlen mozdulata örökre beégett, elképesztő kisugárzása volt.

    VálaszTörlés